Bir Dâhinin Hayatı: Stephen Hawking

Merhaba sevgili inekle Blog Okurlar, ben inekle öğretmenlerinden Berkay. Bugün sizlere bilim dünyasına damga vurmuş, derslerde veya kitaplardan adını duyduğumuz Stephen Hawking’in yaşamı ve bilime katkılarına dair Stephen Hawking hakkında bir yazı hazırladım.

Fizikteki devrim niteliğindeki çalışmalarıyla tanınan Hawking, aynı zamanda yaşamı boyunca yaşadığı fiziksel zorluklarla da mücadele etti ve bu mücadele onun hikayesini daha da etkileyici kıldı. Tam adıyla Stephen William Hawking, 8 Ocak 1942’de İngiltere’nin Oxford şehrinde dünyaya geldi. Cambridge Üniversitesi’nde teorik fizik alanında eğitim gördü ve doktorasını 1966 yılında tamamladı.

Ancak, Hawking’in hayatındaki en büyük dönüm noktalarından biri, gençliğinde Amyotrofik lateral skleroz (ALS) adı verilen bir hastalığa yakalanmasıydı. Bu hastalık, sinir hücrelerini etkileyerek kas kontrolünü ve hareket yeteneğini zayıflatan ve sonunda solunum kaslarının felç olmasına yol açan türden bir hastalıktır. Hawking’e bu teşhis konulduğunda 21 yaşındaydı ve doktorlar, kendisine sadece birkaç yıl ömür biçtiler. Ancak, Hawking’in azmi ve kararlılığı, bu ölümcül hastalıkla mücadele etmesini ve bilime olan tutkusunu sürdürmesini sağladı.

En ünlü eserlerinden biri olan “Sonsuzluk Teorisi” (A Brief History of Time) kitabı, geniş kitlelere bilim hakkında anlaşılır bir şekilde bilgi vermesiyle tanınır ve Hawking’i dünya çapında bir üne kavuşturur. Bu kitap, evrenin nasıl oluştuğu ve nasıl işlediği gibi karmaşık konuları ele alırken bile okuyuculara ilham verdi ve Hawking’in derin düşünce yeteneği ile çekici bir şekilde yazılmıştı.

Stephen Hawking, 14 Mart 2018’de 76 yaşında hayatını kaybettiğinde dünya büyük bir bilim dehasını kaybetmişti. Ancak, onun mirası sadece bilimsel keşiflerle sınırlı değildi; aynı zamanda fiziksel engelleri aşma ve inanılmaz bir azim örneği olma konusunda da ilham verici bir figürdü. Onun hikayesi, gelecek nesillere ilham vermeye ve bilimsel keşiflere duyulan tutkuyu canlı tutmaya devam edecektir.

Berkay Şerbetci

06.03.2024

Leave a Comment