Dersi Derste Öğrenin

Sayısal ders öğretmeni Tuğba

“En önemli şeylerden birisi ezberlemek yerine konuyu tam olarak anlamak. Bu aşamadan sonra bol bol soru çözüp pekiştirmek, hız kazanmak. Her zaman derslerle uğraşıp bunalmak bir süre sonra motivasyonunuzun düşmesine neden olabilir. Bu yüzden herşeyi dengeli olarak yapmanız ve düzenli olarak yapmanız yeterli.”

Tuğba, Boğaziçi Üniversitesi, İlköğretim Matematik Eğitimi Anabilim Dalı 3. Sınıf

Sınava nasıl hazırlandın? Herhangi bir taktiğin var mıydı?
Sınava hazırlanırken dikkat ettiğim en önemli şey düzenli bir şekilde çalışmaktı. Çok fazla saatlerimi vermedim, ama her gün düzenli olarak konu tekrarı yaptım ve soru çözdüm. Benim için önemli olan o konuyu anlamam ve soru çözerek bunu hissetmemdi. Kendimi eksik hissettiğim konuların listesini yaptım ve bu konulara daha çok ağırlık verdim. Çözemediğim, takıldığım soruların cevabını bulmaya çalıştım her zaman.
Sınava hazırlanırken en büyük yardımcın neydi?
Sınava hazırlanırken en büyük yardımcım ailem ve arkadaşlarımdı. Ailem her zaman beni destekledi ve kendimi rahat hissetmemi sağladı. Çözemediğim ya da anlamadığım bir konu olduğunda da arkadaşlarımdan yardım aldım, öğretmenlerime sormadan önce. Kimi zaman da arkadaşlarıma anlatarak daha çok pekiştirdim konuları.
Şu an sınava hazırlanan öğrencilere ne tavsiye edersin, tüyoların var mı?
Sınava hazırlanan arkadaşlara en büyük tavsiyem panik yapmamaları, ve kendilerine bir plan çizmeleri; hangi konuları biliyorlar, bu konularla ilgili yeterince soru çözüldü mü, hangi konularda sıkıntı yaşıyorlar, bunların üzerinde duruldu mu? En önemli şeylerden biri ezberlemek yerine konuyu tam olarak anlamak. Bu aşamadan sonra da bol bol soru çözüp pekiştirmek, hız kazanmak. Her zaman derslerle uğraşıp bunalmak bir süre sonra motivasyonunuzun düşmesine neden olabilir. Bu yüzden her şeyi dengeli olarak yapmanız ve düzenli olarak yapmanız yeterli.
Tekrar sınava girecek olsan farklı yapacağın şeyler olur muydu?
Tekrar sınava girecek olsam fizik konusundaki ön yargımı yıkmaya çalışıp, daha da üstünde çalışıp bu önyargımı yenmek isterdim. Bununla birlikte daha çok deneme çözmek benim için yararlı olabilirdi. Takıldığım soruların üzerinde daha çok durup, bu soruların benzerlerini çözerdim.
Boğaziçili olmak ne demek?
Dürüst olmak gerekirse Boğaziçi’li olmak zor, eğer sınavlara hazırlanırken harcadığınız enerjinin daha da fazlasını vermeyi göze alıyorsanız, Boğaziçi’li olabilirsiniz. Eğitim dili %100 İngilizce olduğu için İngilizce ile aranızın iyi olması gerekiyor öncelikle. YGS’yi geçtikten sonra sizi Proficiency adında daha büyük ve zor bir sınavın daha beklemesi demek. Amacım sizi korkutmak değil, sadece nelerle karşılaşacağınızı bilerek gelmeniz, kendinizi buna hazırlamanız.

Boğaziçi’li olmak tabii ki bunlarla sınırlı değil. Boğaziçi’li olmak, hayatınızı dolu dolu yaşamak, hem dersleri hem de sosyal hayatınızı bir arada yürütmek demek. Boş zamanlarınızda Güney kampüse inip denizin o eşsiz manzarasını seyretmek. Eğer hayvanları seviyorsanız, kendinizi burada çok rahat hissedeceksiniz, özellikle kedilerle yediğiniz şeyleri bile paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte Boğaziçi’nin öğrencilere sağladığı fırsatlar çok fazla. Çok sayıda kulübü içerisinde barındırıyor. Kendi ilgi alanına, yeteneğine göre istediğin kulübe katılabilirsin. Çok sayıda seminer, konferansla kendini geliştirme fırsatını bulabilirsin. Projelere katılıp daha da sosyalleşebilirsin.

Bölümünü isteyerek mi seçtin?
Evet, isteyerek seçtim, hatta bu konuda ailemle savaştım. Asla pes etmedim.
Seçim yaparken nelere dikkat ettin? Yardım aldın mı?
Evet, yardım aldım. Bu konuda öğretmenlerime ve bu bölümde okuyan arkadaşlarıma danıştım.
Eklemek istediklerin var mı?
Öğrencilere tavsiyem kendilerini iyi tanıyıp, ne istediklerine kendi seçimleri doğrultusunda karar vermeleri. Hayatları boyunca o işi yapacak olan onlar. Sevmedikleri bir işe gitmeleri hem onlara hem de çevresindekilere zarar verir. Bu yüzden doğru seçim yapmaları, çevrenin baskısı altında kalmamaları çok önemli. Son olarak, onlara tavsiyem dersi derste öğrenmeleri, takıldıkları yerde hemen sormaları, eve gidince anlarım diye düşünmemeleri. Tüm öğrencilere başarılar diliyorum, bize ihtiyacınız olduğu her an biz burada inekle öğretmenleri olarak elimizden geleni yapacağız.
Leave a Comment