Eskişehir’de Öğrenci Olmak

Dinamik, hareketli ve öğrenciye kucak açan bu şehirde elbette öğrenciye verilen birçok iş imkanı da mevcut. Öncelikle Eskişehir’in genç nüfusundan dolayı  genç çalışanlara ihtiyaç oldukça fazla. -Esra M., Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Herkese merhaba arkadaşlar ben Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 3.sınıf öğrencisi Esra Matur. Sizlerle 7 yılını Eskişehir’de geçirmiş ve üniversite öğrenimini de burada devam ettirmekte olan bir arkadaşınız olarak Eskişehir’i, buradaki öğrenci hayatını ve faydalı bulduğum ayrıntıları paylaşacağım.

Öncelikle Eskişehir’i şehir olarak inceleyelim.

Eskişehir lokasyon olarak İç Anadolu Bölgesi’nde yer alsa da çoğu büyük şehire yakınlığıyla biliniyor. İstanbul, Ankara ve Konya gibi illere yakınlığı genç nüfusun burayı tercih etmesinde önemli bir sebep. Elbette herkesin aklında ‘bir öğrenci şehri’ olarak kalmasının birçok sebebi mevcut.

Eskişehir şehir dinamiği olarak oldukça hareketli ve öğrenciye birçok imkan sunan bir şehir. Buraya geldiğinizde istediğiniz tarzda bir öğrencilik hayatı yaşayabiliyorsunuz. Bir üniversite öğrencisi olmayı her yönüyle tatmak istiyorum, istediğim etkinlikleri tıpkı benim gibi olan yüzlerce üniversite öğrencisi ile birlikte yapmak istiyorum, kısaca eğlenceye doymak istiyorum diyorsanız burası tam size göre bir yer. Sizin de bildiğiniz gibi Eskişehir’de Anadolu ve Osmangazi Üniversitesi olmak üzere iki üniversite mevcut. Bu iki üniversiteden yüzlerce öğrenciyle bu sıcak şehirde eğlenebileceğiniz, içinizdeki yaratıcı ve eğlenceli genci çıkarabileceğiniz birçok şansınız olacak.

Eskişehir bir gence istediği çoğu şeyi vermeyi vaad ediyor. Adalar gibi Venedik’e benzerliğiyle dikkat çeken sıcak bir ortamda, istediğiniz tarza birçok kafede arkadaşlarınızla eğlenebilir, Porsuk Çayı kenarında sohbet edebilir, gondolla nostaljik anlar yaşayabilir, Barlar Sokağı’nda yazdan kalma bir gün geçirebilirsiniz. Doktorlar Caddesi ve Hamamyolu gibi caddelerde dilediğiniz gibi alışveriş yapabilir, Espark ve Kanatlı gibi alışveriş merkezlerinde istediğiniz gibi gezebilirsiniz. Şehrin birçok noktasında düzenlenen konser ve festivallere katılabilir, halkın da yoğun destek verdiği spor etkinliklerinde bulunabilirsiniz.

Peki çok daha sakin ve kültürel anlamda doyurucu bir öğrencilik hayatı isteyenler? Kesinlikle Eskişehir size de tam uygun! Sizlerin de bildiği gibi Eskişehir Yunus Emre’nin memleketi. Eskişehir birçok farklı ülke ve şehirden gelen öğrenciler ve halkın da yoğun ilgisiyle tam anlamıyla bir kültür başkenti. Eskişehir Şehir Tiyatroları’nda sezonluk olarak sergilenen tiyatro oyunlarında ve operalarda izleyici olabilir, ETİ Arkeoloji Müzesi, Balmumu Müzesi gibi birçok müzeyi gezebilir, Odunpazarı Evlerini gezerek bu tarihi şehre tanıklık edebilirsiniz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği kurs (resim,müzik,dil) ve sergilerle kendinizi geliştirebilirsiniz. Kentpark ve Sazova Parkı gibi size bir şehirde olduğunuzu unutturacak güzellikte parklarda doğayla iç içe olabilir, üniversite destekli sportif ve kültürel etkinliklere katılabilirsiniz.

Gelelim ev ve yurt imkanlarına. Eskişehir’in belki de en sevdiğim yanı bir öğrenci nasıl burada yaşayabilir sorusuna göre şekillenmiş olması. Şöyle ki burada şehir hayatı üniversiteye yakın yerlerde tıpkı bir öğrencinin istediği gibi değişebiliyor. Her iki üniversitenin yakınlarında da apart, 1+1, 2+1 gibi öğrencilere uygun evler ve yurt imkanları mevcut. Çok sayıda özel yurt var. Bunlar okula yakınlıkları ve fiyat açısından uygunluklarıyla biliniyor. Burada çok sayıda öğrenci yaşadığından bu yurtların çeşitliliği de oldukça fazla. Sizlerin bölüm ve öğrencilik şartlarına göre size uygun şartlar hazırlayan birçok yurt var. Devlet yurtları ise hem erkek hem de kız arkadaşlarımız için her iki üniversitenin yakınında kurulu. Yoğunluğa bağlı olarak kullanılan yeni yapılmış ek binaları da mevcut. Eskişehir halkı da evlerinin kapısını öğrencilere açıyor. Apart ve 1+1 evlerin bolluğu dikkat çekiyor. İsteğinize göre eşyalı-eşyasız ve daha birçok eklemeli olarak kendinize uygun bir ev bulabilirsiniz. Üniversitelerin etrafı bu evler açısından oldukça yoğun. Kiralar ise genellikle evin şartlarına ve konumuna bağlı olarak 500-800 TL arasında değişiyor. Yoğun öğrenci trafiği nedeniyle istediğiniz şartlarda mobilya, eşya bulacağınız bir sürü çarşısı da mevcut. Hatta şanslıysanız direkt o sırada eğitimini tamamlamış öğrencilerden direkt satın alabilirsiniz. Ancak bu kiralara kesinlikle ısınma gibi özel masraflarınızı eklemelisiniz, daha gerçekçi bir gider tablosu görmek için. Eskişehir karasal iklimiyle dikkat çeken bir yer olduğundan bu ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Şehir kendi içinde küçük bir şehir olsa da öğrenciye ulaşım açısından her türlü olanağı veriyor. Şehir içi ulaşımda tramvay ve otobüs hatlarıyla çok rahat ediyoruz. Bu iki ulaşım aracıyla şehir içinde 1.35 TL’ye, öğrenci tarifesiyle, ulaşım sağlıyoruz. Şehrin her noktasına bu iki ulaşım aracıyla ulaşmanız mümkün. Dediğim gibi, Eskişehir kendi içinde bağlanan küçük bir şehir olduğundan, bir bisikletle de istediğiniz yere oldukça rahat ulaşabilirsiniz. Şehirde bisikletle ulaşımın yaygınlaşması için ciddi bir emek veriliyor, birçok noktada bisiklet kiralama yerleri mevcut ve burada bisikletli bireyler için trafik ciddi anlamda dikkatli bir şekilde düzenlenmiş durumda. İstanbul, İzmir, Konya ve özellikle Ankara gibi büyük şehirlere yakınlığı ise Eskişehir’in en cazip özelliklerinden biri. Tren garı ve otobüs garı öğrenciler tarafından oldukça yoğun kullanılıyor. Trenle ulaşım zamandan tasarruf sağlaması ve uygun fiyatı nedeniyle en çok tercih edilenlerden bir tanesi.

Dinamik, hareketli ve öğrenciye kucak açan bu şehirde elbette öğrenciye verilen birçok iş imkanı da mevcut. Öncelikle Eskişehir’in genç nüfusundan dolayı  genç çalışanlara ihtiyaç oldukça fazla. Burada kafelerde, kütüphanelerde (bu özel ve üniversitenizin kütüphanesi olabilir) ve özel yeteneğinize yönelik birçok yerde çalışabilirsiniz. Örneğin eğer bir enstrüman çalabiliyorsanız bu şekilde para kazanabilir  veya lise bilginize güveniyorsanız özel ders verebilirsiniz. Öğrencilerin desteğine yarı zamanlı olarak ihtiyaç duyan birçok iş yeri mevcut. Aynı zamanda belediye bünyesinde de bir öğrenci olmanızın verdiği avantaj ile çeşitli pozisyonlarda çalışabilirsiniz. Bu Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin öğrenciler için yarattığı güzelliklerden sadece biri.

Bu kadar öğrenciye dönük bir şehrin halkı nasıl olabilir? Elbette öğrenci dostu. Şehir ekonomik ve dinamik olarak öğrencilerden büyük destek görüyor. Bu sebeple esnafından tutun kapı komşunuza kadar oldukça sıcak bir gülümsemeyle karşılanacaksınız. Yeri geldiğinde sizlere oldukça yardımcı olacaklardır.

Son olarak üniversitelerden bahsetmek istiyorum. Osmazgazi Üniversitesi’nin bir, Anadolu Üniversitesi’nin ise Yunus Emre ve İki Eylül olmak üzere iki yerleşkesi mevcut. Her ikisi de akademik olarak kendini ispatlamış hocaların bulunduğu üniversiteler.

Genel anlamda Eskişehir bir öğrenci için oldukça çok imkan vaad ediyor. Eğer tüm bu anlattıklarımın bir parçası olmak istiyorsanız ve üniversite yıllarınızı hiç unutulmayacak birer anıya dönüştürmek istiyorsanız bu sıcak şehir tam size göre. Her şey gönlünüzce olsun, bilgiyle ve neşeyle kalın.

Esra M.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi/Tıp Fakültesi

Leave a Comment