Fizik Mühendisliği ve İş Alanları

Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümü öğrencisi olan Gunça Niyazmetova, bugün bizlere Hacettepe Üniversitesini ve Fizik Mühendisliği bölümünü tanıtacak. Aynı zamanda inekle’nin öğretmenlerinden olan Gunça, okulu ve bölümü hakkında bilgilendirme yaptığı videosu da inekle’nin Youtube kanalında “Üniversite Deneyim Röportajları” klasöründe yer almaktadır. Fizik Mühendisliği bölümü hakkında öğrenmek istediklerinin hepsi bu videoda.

Fizik Mühendisliği Bölümü Nedir?

Fizik Mühendisliği, doğa bilimlerinden, özellikle fizik ve kimyadan elde edilen temel bulguların ve araştırma sonuçlarının teknik yeniliklere dönüştürülmesiyle ilgilenen akademik bir disiplindir.

Fizik mühendisliği çalışması, çok çeşitli temel fiziksel bilgileri ve disiplinlerarası teknik problem çözümleri için yeterlilikleri öğretir. Eşlik eden konular arasında makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik ve diğer mühendislik bilimleri bulunmaktadır.

pexels photo 3861950

Fizik Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Fizik Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Her mühendislik bölümünde olduğu gibi bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre tercih edilebilir.

Fizik Mühendisliği Bölümü, 2019-2020 YÖK verilerine göre yalnızca 5 farklı üniversitede bulunmaktadır.

Fizik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitede fizik mühendisliği üzerine eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler;

  • Mekanik,
  • Sürekli Ortamlar Fiziği,
  • Elektrik ve Manyetizma,
  • Mühendislik Matematiği,
  • Fizikte Sembolik ve Nümerik Teknikler,
  • Fizikte Matematiksel Yöntemler,
  • Fizikte Deneysel Yöntemler,
  • Diferansiyel Denklemler,
  • İstatistiksel Fizik ve Termodinamik,
  • Quantum Mekaniği,
  • Fizik Mühendisliği Tasarımı,
  • Modern Fizik

Ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim sürecinde sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Fizik Mühendisliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Mezun öğrencilere “Fizik Mühendisi” unvanı verilir.

pexels photo 3825462

Fizik Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Mühendislik çalışmalarında ortaya çıkan teknik problemleri gidermek adına fizik bilimine başvurarak olası problemleri ortadan kaldırırlar, süreçlerin verimini artırmak adına gerekli çalışmaları yaparlar.

pexels photo 714699

Fizik Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Fizik Mühendisliği mezunları (fizik mühendisleri) bilimsel ve teknolojik gelişim zincirinin tüm alanlarında çalışırlar. Mesleki yönelim ve ilgi alanlarına bağlı olarak, araştırma enstitülerindeki, şirketlerin gelişim birimlerindeki, üretim, planlama, satış ve servis faaliyetlerini içerir.

Fizik mühendisleri; otomotiv endüstrisi ve havacılıkta, makine ve tesis mühendisliğinde, yarı iletken endüstrisinde, iletişim teknolojisinde, optik endüstrisinde veya lazer teknolojisi ve tıp teknolojisi alanlarında çalışabilirler.

inekle Ekibi

indir

26.09.2021