İnekle Sinematek!-Eylül Ayı

Merhaba İnekle velisi, öğrencisi ve öğretmeni! Eylül ayı herkese farklı kavramları çağrıştırıyor, kimine eğitim öğretim yılının başlamasını kimine dökülen yapraklar ile dolu sokakları kimine ise aşkı… Ben de Eylül ayı Sinematek yazımda tek bir kavram üzerinde durmadan bana gerek müziği gerek sinematografisi gerek kurgusuyla Eylül’ü çağrıştıran filmleri derledim. Keyifli okumalar.

1. Knives Out (Bıçaklar Çekildi – 2019)

Özge Özdemir on Twitter: "Knives Out'u yeni bitirdim, son zamanlarda  izlediğim en iyi polisiye filmi… "

Bıçaklar Çekildi, ünlü bir yazarın ölümünün ardındaki sırrı ortaya çıkarmaya çalışan bir dedektifin hikayesini konu ediyor. Ünlü bir suç romanı yazarı olan Harlan Thrombey, 85. yaş gününde evinde ölü bulunur. Meraklı bir araştırmacı dedektif olan Benoit Blanc, gizli bir şekilde cinayet araştırmasında yer almaya başlar. Harlan Thrombey’nin ailesine soruşturma için başvurulur, ancak aile tam anlamıyla hiçbir işe yaramazdır. Blanc, tüm bu yüzeyde görünenlerin altını kazımak ve tüm yalanları ortaya çıkararak Thrombey’nin ölümünün ardındaki gerçeği bulmak için zorlu bir mücadeleye girişir. Dedektif, araştırmasını ilerlettikçe, saklı kalan birçok gerçek ortaya çıkar.

2. Paterson (2016)

Paterson (2016) | MUBI

Paterson gün içerisinde basit rutini olan bir adamdır. Her gün şöforlük yaptığı otobüsüyle şehri turlar, akşam köpeğini gezdirdikten sonra bara gider, sevgilisi Laura ile sıradan ama huzurlu bir hayat sürdürür. Ve tüm bu süreçte basit ama etkileyici şiirler yazar. Laura ise evle sınırlandırdığı hayatına renk katmak için her gün farklı uğraşlar arayan, hafif çılgın bir kadındır. Paterson ve Laura farklı karakterlerine rağmen birlikte bir hayat sürdürmeyi başarırlar…

3. The Death Poets Society (Ölü Ozanlar Derneği – 1989)

Ölü Ozanlar Derneği - Kitap İnceleme | Rehberlik Servisi

1950’lerin Welton Akademisi ciddi, disiplinli ve akademik çevrelerde saygınlığı yüksek olan ancak gerikafalılığın iktidarda olduğu bir okuldur. Okul yönetiminin muhafazakâr ve ortodoks tavırları okulu öğrenciler için sıkıcı ve bunaltıcı bir yer haline getirmektedir. Fakat yeni İngilizce öğretmeni John Keating’in okula atanmasıyla çok şey değişecektir…

4. La double vie de Véronique (Véronique’in İkili Yaşamı – 1991)

Veronique'nın İkili Yaşamı filmi fragmanı - Sinemalarda bu hafta - Internet  Haber

Veronika Polonya’da yaşamaktadır, Veronique ise Paris’de. Birbirinden haberleri bile olmayan bu iki insan, bir şekilde birbirlerinin hayatlarını etkileyeceklerdir. Veronika bir müzik okulunu girer ve çok çalışır. Ancak ilk performansını verirken ölür. Veronique’nın hayatı da bu noktadan sonra değişmeye başlar ve aniden şarkıcı olmamaya karar verir.

5. Little Women (Küçük Kadınlar – 2019)

Küçük Kadınlar (Little Women) İzle, Konusu, Oyuncuları, Fragmanı

Küçük Kadınlar, İç Savaş sonrası Amerika’da yaşamlarını sürdürmeye çalışan dört kız kardeşin hikayesini anlatıyor. Meg, Jo, Beth ve Amy birbirinden tamamen farklı karaktere sahip dört kız kardeştir. Çocukluk dönmelerini geride bırakıp kadınlığa geçiş süreçlerinde kardeşler türlü dertlerle boğuşur. Babaları Amerikan İç Savaşı’na katılan dört genç kız, anneleri ile yaşam mücadelesi vermeye başlar. Bu zorlu süreçte en büyük kazançları birbirlerinin yanında olmalarıdır. Her türlü zorluğu birlikte göğüsleyen kardeşler bu süreçte asıl mutluluğun sevgi olduğunu anlar.

Ece Nart

24.09.2021