Gelecek Kaygısı Üzerine
Merhaba inekle velisi, öğrencisi ve öğretmenleri. Bugün herkesin bir dönem yaşadığı, içinden çıkılmaz gibi görünen bir kavram olan “gelecek kaygısı” üzerine düşüncelerimi paylaşacağım. Bu konu tabii ki herkesi ucundan bucağından bir noktada etkilemiştir. Fakat günümüzde daha çok sevgili öğrencilerimizin yaşadığı bir sorun olduğunu görmek zor değil. Bu noktada tek bir çözüm önerisinin olmadığını da söylemekte fayda var elbette ki. Peki nedir bu “gelecek kaygısı”? Hadi gelin biraz inceleyelim.
Gelecek kaygısı en genel ifade ile ” Genellikle gençler ve iş bulamayanlar üzerinde stres oluşturan bir durum olarak tanımlanır. Nasıl iş bulacaklarını, istedikleri gibi bir iş bulup bulamayacaklarını, işlerini beğenip beğenmeyeceklerini düşünürler. Bu tip düşünceler sebebiyle kişinin kendine devamlı sorular sorması kaygıyı oluşturur.” Peki bu iş bulma serüveninde henüz öğrenci olan insanlar neden etkilenmektedir?
Çünkü küreselleşen dünyada eğitim kademelerinin yoğunlaşmış olduğu sınav kültürü ve kişisel farkların dikkate alınmaması. Tek tipleşmiş bir eğitim mecrasının oluşması ile bireysel farkların tamamen ortadan kalkması, mesleki olarak ekonomik bağımsızlığın yaşanamama ihtimali aslında çok erken bir dönem olan öğrencilik sürecinde kişinin kaygı durumunu etkilemektedir. Bu eğitim süreçlerinde oluşan rekabet ortamı, fikirlerin çatışması “gelecek kaygısını” oldukça etkilemektedir.
Peki, bu sorunu nasıl çözebilirim? Elbette herkesin bireysel farklılıkları vardır. Ve bu farklılıklar sonucu hayatı farklı algılar, farklı duyumsarız. Bu yüzdendir ki bu gibi durumlarda tek ve kesin çözüm olmamaktadır. Çözümlere bakacak olursak:
- Kendinizi, kimse ile kıyaslamayın. Çünkü yukarıda bahsettiğim gibi her insan biriciktir ve bireysel farklılıklar çok önemlidir.
- Gelecek kaygısı, gelecek ile ilgili olumsuz düşünceler bütünüdür. Bu yüzden gelecek hakkında nasıl bir yaşam yaşamak istiyorsanız, bunun hayali ile motivasyon sağlayın. Böylece koyduğunuz hedef için eylemlerinizin bir motivasyonu olur.
- Kendinize hedefler belirlerken gerçekçi olmayan hedeflerden kaçınınız. Çünkü bu hedeflerin gerçekleşmemesi durumunda kişinin kendisi ile ilgili algısı da hasar görebilir.
- Planlarınızı yaparken, hayal kurarken her zaman başarısız olabilme durumunuzu da düşünün ve bu durumun başarı kadar olağan olduğunu unutmayın ve benimseyin.
- İleriye yönelik hedefleriniz için yedek planlarınızın olması gelecek kaygısı yaşayacağınız durumlarda kendinizi güvende hissettirecektir. Ve bu süreci yaşamak sizler için daha kolay olacaktır.
- Kişi, hedeflerini kendi ilgi ve isteklerine göre belirler. Hedef ne olursa olsun bir süreç gerektirir. Ve bu süreç için de verilmesi gereken belli fedakarlıklar vardır. Süreç ne kadar zor olsa da elinizden geleni sonuna kadar yaptığınızı bilmek, size bir güven verecektir.
- Başarının olağanlı olduğunu bildiğimiz gibi başarısızlığın olağanlığını bilmek de kişiye yetmemeli. Bu hatalardan gelecek adına ders almak da oldukça önemlidir.
Gelecek kaygısı, herkes için olağan bir bir süreçtir. Ve bu durumu pek çok insan yaşamaktadır. Bu noktada krizi fırsata çevirmek bizim elimizde. Geleceği yaratmakta herkese başarılar.
Deniz Bulut
09.09.2021