inekle Kütüphane!-Eylül Ayı

Merhaba inekle velisi, öğretmeni ve öğrencileri. Eylül ayına birbirinden güzel kitaplarla başlamak size de iyi gelecek biliyorum. Bu yüzden, sizler için olabildiğince farklı kültürlerin edebiyatlarına ait, okudukça okuyasınız, bitince üzüleceğiniz ama kitapseverlerle tartışmak için can atacağınız bir kitap listesi oluşturdum. Çay ve kahvelerinizi hazırlayın, hemen başlayalım!

1.Jack London-Martin Eden

MARTİN EDEN Jack LONDON

Amerikan edebiyatının baş yapıtlarından olan Martin Eden, Jack London’ın hayatından ve yazar olmak için verdiği mücadeleden izler barındıran bir eser. Kitapta Martin karakteri, çalışmaktan uzak, düzensiz bir yaşam tarzına sahip, maceraperest ve yakışıklı bir denizcidir, tıpkı London gibi. Maceraperest demiştim ya, her şey Martin’in bir kavgaya karışmasıyla ve gösterdiği büyük yüreklilikle başlar. Martin’in haylazlığı onu hem aşka hem de hiç beklenmedik yollara sürükler. Kitap boyunca Martin Eden’in döneminin alt sınıfını nasıl yansıttığını, hayata karşı verdiği mücadeleyi, yazarlık için nasıl çırpındığına şahitlik edeceksiniz.

2.Hüseyin Rahmi Gürpınar- Gulyabani

Türk edebiyatının güzel ve eğlenceli bir hiciv örneği olan Gulyabani, güzeller güzeli, yetim olan Muhsine’nin hayatıyla başlar. Muhsine başarısız evliliğinin ardından kocaman bir konakta hizmetçilik yapmaya başlar ama çalıştıkça anlar ki bu konak perili, cinli ve gulyabanili bir konaktır. Bunlara inanmakta olan ev ahalisi Muhsine’ye üç harfliler hakkında tavsiyeler verir, fakat sonunda bir gün Muhsine’nin aşkı olayları aydınlığa kavuşturur.

3.Yan Lianke- Günler, Aylar, Yıllar

Günler Aylar Yıllar , Yan Lianke - Fiyatı & Satın Al | idefix

Yazdıkları Çin’i aşağıladığı ve ülkesinin kültürünü kötü yansıttığı için yasaklanan Yan Lianke, Çin Edebiyatı’ndan güçlü eserler çıkarmıştır. Kitaplarında kapitalizm, komünizm, insanların yozlaşmışlığı ve doğanın tahrip edilmesi gibi konulara değinen Lianke, Günler, Aylar, Yıllar’da ihtiyar bir adam, kör bir köpek ve küçük bir mısır fidesinin hikayesini anlatır. Kuraklıktan dolayı kendilerine yaşayacak yerler aramak için köylerinden ayrılan insanların aksine ihtiyar adam köyünde kalarak ölüme kafa tutmuştur. Kızgın güneşten gözleri kör olan köpeğine sevgisi ve umut dolu mısır fidesine verdiği emek inanılmazdır.

Yan Lianke bu eserini de ülkesine eleştiri niteliğinde yazmış ve yazılarıyla gösterdiği tepkinin umut olacağına da inanmıştır. Okur için bu hikâye içinde hikaye algısı yaratabilir çünkü Lianke kendi yaşadığı sorunları ve sahip olduğu umudu aynı şekilde ihtiyara ve mısır fidesine de aktarmıştır. Lianke çok küçükken iyi bir meslek edinip köyden uzaklaşmak ister, fakat psikolojik olarak derin yaralar açan yaşadığı olaylar onu bu eserleri yazmaya iter ve ne yapsa da milli duygularını bastıramaz.

4.Reşat Nuri Güntekin- Acımak

Kitabın arka kapağında belirtildiği gibi güzel bir duygunun eseri olan Acımak, Zehra öğretmenin acımak duygusundan yoksunluğunu anlatarak başlar. Zehra öğretmen babasının hastalığı için İstanbul’a çağrılır, fakat acımasız demiştik ya bu durumu umursamayarak İstanbul’a gitmek istemez. Annesi ve kız kardeşleri tarafından küçüklüğünden beri babasına karşı doldurulmuştur Zehra öğretmen, bu yüzden yaşadıkları, acımak duygusunu hayatından alıp götürmüştür. Kitabın en akıcı ve asıl olaylarının olduğu bölümlerde ise Zehra’nın nasıl her şeye kör olduğu ve annesi ve kardeşlerinin babasına yaptığı haksızlıklar anlatılır.

5.Charles Dickens- Bir Noel Şarkısı

Bir Noel Şarkısı için bir nevi Gulyabani’nin muadili diyebiliriz sanırım. Bir Noel Şarkısı, Ebenezer Scrooge’nin ürpertici geçmiş, şimdi ve gelecek Noel yolculuklarını konu alan bir kitaptır. Scrooge, ortağı Marley öldükten sonra sıkı sıkıya senelerdir çalışmaktadır ve tatil günlerinde ne çalışanlarına izin verir ne de kendisi izin kullanır, mesela Noel gibi. Yine bir Noel zamanında kendisini yemeğe davet eden yeğenini tersleyerek gönderir. Ayrıca, işyerine gelen bir dilenciye hiç yardımcı olmaz. Tüm esrarengiz olaylar senelerin biriktirdiği gaddarlık üzerine başlar. Ortağı Marley’in ruhu, kendisiyle aynı sonu yaşamaması için Scrooge’nin evine dadanır. Marley, hayatında erteledikleri için pişmandır. Scrooge, Marley sayesinde üç ayrı yolculuğa çıkar: geçmiş, şimdi ve gelecek. Geçmişte çıktığı yolculukta, mutlu Noellerini, şimdide çıktığı yolculukta ailesiyle mutlu ama hasta olan küçük Tim’i ve gelecekte çıktığı yolculukta kendi ölümünün arkasından edilen kötü yorumlara şahitlik eder. Gelecekteki yolculuğunun sonunda gözyaşlarıyla dua ederken hayalet kaybolur ve Scrooge’nin hikayesi devam eder.

Merve Bayır

02.09.2021