Geri Dönüşüm ve Enerji Tasarrufu
Ülkemizde bir kişi günde ortalama 1,5 kg atık çıkarıyor. Çoğu atık doğaya atılıyor zaten plastiklerin doğada parçalanma süresi 100-400 yıl sürerken çevremizi kendi elimizle kirletmemiz ne kadar doğru?
Geri dönüşüm en kolay ve en değerli günlük işlerden biridir. Geri dönüşüm, sosyal sorumluluk ve çevre korumanın bilincidir. Peki bu durum için elimizden ne gelir yani ne yapmalıyız daha çok yaşanabilir bir dünya için? En basitinden başlayalım kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmek için evlerimizde sürdürülebilir yaşam tavsiyeleri alabiliriz. Mesela evde gereksiz enerji harcamalarından kaçınmak ve tasarruflu kullanmak bunların başında gelen önerilerinden. Belirli noktalara konulan geri dönüşüm kumbaralarına dönüşüm atıklarını atmak; çocuklara geri dönüşüm hakkında eğitimler seminerler vermek, akılda kalıcı oyunlarla küçük yaşta bilinçlendirmek sayılası en iyi önlemlerden.
Daha yaratıcı fikirlere ne dersiniz? Elimizde bulunan geri dönüşüme gidecek olan atıklarımızı kendimiz dekore ederek kullanamaz mıyız? Buna çeşit çeşit örnekler verilebilir: plastik şişelerden saksı yapmaktan tutun teneke kutulardan kalemlik yapmaya kadar daha birçok geri dönüşüm tasarımlarıyla hayatımızı renklendirebiliriz.
Bilinçli bireylerin bunu düşünmesi ve bireysel önlemler almak tabi mümkün ama kurumsal önlemler alınıp bunların teşvik edilmesi durumu daha iyi bir noktaya taşıyacaktır.
Tehlikeli-tehlikesiz atıkların oluştuğu noktada uygun yöntemlerle alınmasını ve geri kazanılmasını sağlayan çeşitli sanayi kuruluşlarının üretim yaptığı geri dönüşebilir hurda malzemelerini satın almakta ve bunları sanayiye geri kazandırmakta olan özel veya devlet tekelinde olan firmalar desteklenmelidir.
Gelecek bizim elimizde bunun farkında olmak ve sürdürülebilir hayat yaratmak sadece bizim elimizde.
Ali Oktay Çetin
15.01.2023