Güçlü Kadın Yazar: Jane Austen

Merhaba değerli İnekle blog okuyucuları ben İnekle sayısal öğretmenlerinden Kübranur Aktan. Bugün bambaşka bir içerik ile karşınızdayım. Bugün sizlerle okuduğum tek bir kitabıyla kendine hayran bırakan ünlü yazar Jane Austen’ın hayatına bir yolculuk yapacağız.

Jane Austen, 1775’te Hampshire’de dünyaya gelmiş İngiliz roman yazarıdır. Oxford’da bir akrabası sayesinde başlayan eğitim hayatı, kadınlar için bir okul olan Berkshire’da Abbey okulunda sonlanmıştır. O dönemde kadınların eğitimi önemsiz sayılırken, Jane Austen destekleyici bir baya sahip olduğu için oldukça şanslıydı. Jane’in küçük yaşlardan itibaren yazmaya hevesi vardı. Hobi olarak başladığı bu iş zamanla onun mesleği haline gelmiştir. Babası eğitim hayatında olduğu gibi bu hevesinin de farkına varmış ve kızını hep desteklemiştir. Ayrıca diğer aile üyeleri de Jane’e olan desteklerini esirgememiş, kaynak bulma, hikayeleri aile içinde canlandırma gibi konularda destek olmuşlardır. Tüm bu destekle Jane Austen 1789’da ilk romanını yazmıştır. Bu dönemlerde Jane evlilik teklifi almış ancak reddetmiştir.
Babasının ölümünden bir süre sonra annesi ve kız kardeşleriyle beraber büyük erkek kardeşinin yanına taşınmışlardır. Burada sosyal hayatı aktifleşen Jane Austen, bu sosyal hayattan duygusal olarak beslenmiş ve gözlemler yaparak tanıştığı orta zenginlikteki toprak soylularını zamanla romanlarının baş karakterleri haline getirmiştir.


Jane Austen’ın romanlarında öne çıkan en önemli nokta, kadın karakterlerin başrol olması ve kitap bitiminde gerçek aşklarını bulup evlenmesidir. 1813’te yayınlanan Gurur ve Önyargı romanının başrolü Elizabeth Bennet ailesi çoğunlukla kadınlardan oluşan orta gelirli bir ailenin üyesiydi. Karşısında ise Fitzwilliam Darcy adında toprak soylusu bir adam bulunuyordu. Bu ikilinin nefretle başlayan ilişkisinin aşka dönüşümü, o dönemde orta gelirli aileye mensup kadınların kurtuluş olarak evliliği görmesi ve güçlü toprak soylularının toplumun kalanına olan önyargısı başarılı bir şekilde işlenmiştir. Yazar bu kitabını da mutlu sonla bitirmiştir. Gurur ve Önyargı benim kesinlikle okuduğum kitaplar arasında en sevdiğim kitaptır. Akıcılığı, olayların işlenmesi ve betimlemeler okuyucunun kitabı adeta yaşamasına katkı sağlıyor. Mutlaka okumanı öneririm sevgili inekle Okuru. 😊


Küçük bir öneriden sonra yavaş yavaş sona gelirken Jane Austen’ın döneminin şartlarına rağmen ailesinin de desteği ile asla yılmayıp tarihe birbirinden harika eserler bırakması göz ardı edilmemelidir. Yaşadığı dönemde yayınlanan kitapları dışında ölümünden sonra da birçok kitabı kardeşi tarafından basılmaya devam etmiştir. Birçok eseri yayınlanmanın dışında beyaz perdeye de uyarlanmıştır. Tarihte izler bırakan bu değerli yazar sizce de tüm kadınlara harika bir örnek değil midir?

Kübranur Aktan

20.05.2023

Leave a Comment