Hocam Bu Ders Çok Zormuş!
Uzun bir senenin ardından hayalindeki üniversite veya bölümü kazandın, tebrikler! Şimdilik güzel bir tatili ve üniversite başlayana kadar kayıt belki şehir dışına yerleşme, okulda kaybolma gibi tatlı telaşları hak ettin. Fakat bu yazımızda, seni bu kısa dönemden alıp bir sonraki adımda çok sorulan bir soruyu cevaplamaya götürüyoruz: Hocam ben şimdi bu üniversiteyi kazandım ama şu ders çok zor diyorlar, buna çalışayım mı? Her üniversite öğrencisinin bu soruya cevabı muhakkak ki farklıdır, ben bugün kendime göre cevaplayacağım.
Öncelikle şunu hatırlatalım; üniversite, çalışmayı tamamen bıraktığın veya sadece ders çalışacağın bir yer değil. Burada kendini çok farklı alanlarda geliştirebilirsin, birçok farklı kişiyle tanışabilirsin, birçok tecrübe edinebilirsin… Bu nedenle, ben direkt oturup ders çalışmayı yapılacak ilk aktivite olarak bulmuyorum. Peki bu zor olan derse çalışmadan önce ne yapabiliriz?
Eğer İngilizce bir programda okuyacaksanız İngilizceniz iyi olsa bile hazırlık okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Eğer programınız İngilizce değilse ama yine de hazırlık okumak istiyorsanız durmayın derim. İnekle öğretmenlerimizden Sude Alkan Hocamız hazırlık sınıfı okumanın önemini açıklayan çok güzel bir yazı yazmış, bu yazımızdan da yararlanabilirsiniz (https://blog.inekle.com/hazirlik-sinifini-nasil-degerlendirebilirsin/). Aynı zamanda bu süreçte bölümünüzde verilen bölüm derslerine dinleyici olarak katılabilir, bölümdeki hocalarınızın yanında bulunmak için ricada bulunabilirsiniz.
Kitap Okumak
Okul başlayana kadar size kalacak süre aslında en fazla iki ay olacak (okulların akademik takvimine göre değişiklik gösteriyor) ve bu sürede o “zor” olan derse çalışmak yerine bölümünüz hakkında yazılmış, seviyenize de ağır gelmeyecek kitapları okumak çok daha iyi bir seçim olabilir. Bu sayede, önünüzdeki 4 yıl boyunca öğreneceğiniz bazı bakış açılarını görebilir ve başkalarının deneyimlerinden yararlanabilirsiniz. Tabii ki sadece bölümünüzle ilgili değil, farklı konularda da kitaplar okumanın çok faydalı olduğunu söylememize gerek yok sanırım.
Bir Klasik: Yazılım
Bunu benden önce de her yerde duyduğunuzu tahmin edebiliyorum ama yaşadığımız dünya dolayısıyla o yazılımları öğrenmek biraz şart olmaya başladı. Mühendisliklerin neredeyse tamamında, temel bilimlerin de birçoğunda zorunlu yazılım dersleri veriliyor. Ama üniversitede bu dersi almayı beklemenize gerek yok. Artık yazılım dillerinin derslerine internet üzerinden de ulaşabiliyoruz, lütfen bu imkanı kullanın. Mesela EdX ve Coursera’da istediğin yazılım diline veya tasarım programına başlayabilirsin. Bunları bu yaz sürecinde öğrenmeniz, dönem içinde bir hocanızın yanında çalışmak istediğinizde size fayda sağlayabilir.
Seminerlere Gitmek
Özellikle pandemiden dolayı okullar, bölümler ve öğrenci kulüpleri düzenli olarak yaptıkları konferansları, çalıştayları veya eğitimleri online olarak düzenliyorlar. Üniversite veya bölüm ayrımı yapmadan ilgilendiğin alanlardaki bu tarz faaliyetlere katılabilirsin. Ben daha yeni geldim diye sakın çekinme! Bazı etkinliklerde sınıf sınırı bulunsa da bazılarında bu sınır yok ve bu tarz etkinliklerde sektöründeki önemli kişilerle tanışabilirsin, üst sınıflarından bölümüne ve üniversitene yönelik önemli tavsiyeler alabilirsin.
Yukarıda saydıklarımın hepsini bile yapmak o “zor” derse çalışmaya engel değil tabii ki ama uzun bir maratondan sonra tam gaz çalışmaya devam etmek yerine bir ara vermek ve başka şeylerde kendini geliştirmek daha güzel olabilir. 😊
Saliha Billur Koca
14.08.2021