İlkokul Velilerine Yönelik Tavsiyeler

İlkokula giden çocuğunuz mu var? Hem onun gelişimine katkı sağlamak için hem de aranızdaki bağı güçlendirmek için size birkaç önerim olacak.

Biz ilkokul öğretmenlerinin en temel amacı öğrenciye akıcı okuma becerisi kazandırabilmek ve dört işlemi tam olarak öğretebilmektir. Elbette bu amacımız sadece bizim sınıftaki gayretimizle olmuyor. Evde de siz velilerin iş birliğine ihtiyaç duyuyoruz. Deneyimlerimden şunun farkına vardım: Aileler eski metotlarla ders tekrarı yaptırmaya ve kitap okutmaya çalışıyor. Doğduğu günden bu yana teknolojik uyaranlara maruz kalan yeni nesil çocukları için eski metotları bırakmak yerine daha farklı ne yapabilirim diye düşünmek gerekiyor. Önerilerimin bu noktada siz velilere katkı sağlayabileceğini düşünüyorum. İşte o önerilerim:

  • Kitap Okuma Kampı: Hangimiz çocukken koltuk minderlerinden çadır yapmadık? Minderleri indirelim. Evin uygun bir odasına minderlerden kamp alanı hazırlayalım. Siz de kitabınızı alın. Çocuğunuzla beraber kitap okuyun. Sık sık mola vermeyi ve çocuğunuza “Bak şimdi ağaçların hışırtısını duyuyorum, sincabı sen de görüyor musun?” gibi hayal gücüne destek sağlayacak sorular sorun. Bir bakacaksınız çocuğunuz da size farklı farklı sorular yöneltecek. Bu arada kitap okuma zamanı bittikten sonra yere bir fener koyun, ışıkları kapatın çocuğunuz okuduklarını gölge oyunu ile anlatsın (Tabi daha sonra siz de anlatın). Bu kamp ile hem çocuğunuzun kitap okuyup anlatmasını sağlıyorsunuz hem de onun hayal gücünü destekliyorsunuz. Bu keyifli deneyimi yaşamanızı ve çadırda çocuğunuza sıkı sıkı sarılıp aranızdaki sevgi bağını güçlendirmenizi diliyorum.
  • Matematik Yarışması: Hiç ailecek oyun oynuyor musunuz? Çocuklar ebeveynleri ile oyun oynamayı sever. Yeteri kadar ya da hiç ailecek oyun oynamayan çocuklar teknolojik uyaranlara yönelirler. Bu önerim hem çocuğu bu uyaranlardan biraz da olsa uzak tutmaya hem de sizlerle güzel zamanlar geçirmesine yönelik. Çocuğunuzun seviyesine uygun matematik soruları hazırlayın. Hazır sorular yerine sizin hazırlayacağınız sorular daha değerli. Belki soruda çocuğunuzun adını belki de evcil hayvanını yazabilirsiniz. Soruları hazırladıktan sonra evi bir yarışma ortamına çevirin. Jokerler, paslar, puanlar vs. olsun. Her soruyu aile fertleri ayrı ayrı cevaplasın. Hayal gücünüze bağlı olarak yarışmayı renklendirebilirsiniz. Yarışma sayesinde hem güzel zaman geçirmiş hem de çocuğunuza soru çözdürmüş olacaksınız.

Çocuğunuzun değerli ve biricik olduğunu hatırlayarak onun gelişimine her an destek olabilirsiniz.

Başka yazılarda görüşmek dileğiyle…

Sena İnanç

08.08.2021