inekle Kariyer Yolu: Siyaset Bilimci
Selamlar sevgili inekle Okur! Bu ayki Kariyer Yolu yazısında sana siyaset bilimci nasıl olunur, siyaset bilimi ve kamu yönetimi nasıl bir bölümdür ve mezun olunca başka hangi işleri yapabilirsin bunlardan bahsedeceğim.
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünde neredeyse her türlü sosyal bilim üzerine dersler bulunmakta. Temel olarak bölüm dersleri siyasal teoriler ve yönetim üzerine olsa da bu bölüm; ekonomi, hukuk, sosyoloji, felsefe, istatistik gibi pek çok farklı daldan dersleri de müfredatında barındırıyor.
Dört yıllık bir lisans bölümü olan siyaset bilimi ve kamu yönetimini farklı üniversitelerde siyasal bilgiler veya siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler gibi adlarla da görebilirsin. Bu bölümü yapacağın üniversite tercihine göre birçok farklı dilde de okuyabilirsin. Siyaset bilimi okumak için eşit ağırlık tercihi yapmalısın. Şu an bu alanda en köklü okul Ankara Üniversitesi iken en yüksek puanla alan devlet okulu ise ODTÜ.
Eğer bölüm ilgini çektiyse mezun olunca yapabileceklerine de bir bak:
Başta da bahsettiğim gibi çeşitli dallarda dersler aldığımız için iş olanakları da oldukça geniş. Akademide kalarak akademisyen -yani siyaset bilimci- olabilirsin. Ekonomi, uluslararası ilişkiler veya sosyoloji gibi farklı dallara yönelerek bunlarla ortak çalışmalar yürütebilirsin. Bakanlıklar, belediyeler gibi çeşit çeşit devlet kurumlarında görev alabilirsin. Elçiliklerde çalışabilirsin. Bankalarda, insan kaynaklarında, halkla ilişkilerde, satış-pazarlamada görev alabilirsin. Herhangi bir şirkette yönetici olarak çalışabilirsin. Siyasete atılabilir Meclis’te bulunabilirsin!
Yani kısacası bu bölümde yönelimine göre yapacağın mesleği kendin belirliyorsun ve emin ol çok fazla seçenek var. Umarım bu yazı sana bilmediğin bir şeyleri öğretmiştir ve kafanda siyaset bilimi ve kamu yönetimiyle ilgili bir resim oluşmuştur.
Emine Ekin Kanat
08.05.2023