inekle Müzik Kutusu-Mart Ayı

Merhaba sevgili inekle Blog Okuru, hani bazen yabancı bir şarkı duyarsın ve kulağına “bi’ yerden tanıdık” geliyordur ya. 😊 İşte belki de sen o şarkının Türkçe versiyonunu çok iyi bildiğin içindir bu tanıdıklık? Sana, muhtemelen aslında yabancı bir şarkı olduğunu bilmediğin parçaların orijinal dillerindeki halleriyle geldim. Hazırsan başlayalım!

1. Antonis Remos – Den Teliosame (2004)

“İnan değişmez, yerin bende aynı…” 

Eski bir yaz akşamına dönebileceğiniz bu Özgün – Mühür (2009) parçasının ilk hali Yunan şarkıcı Antonis Remos tarafından 2004’te çıkmış. Güncel olarak Youtube’da 11 milyon görüntülenmesi olduğu görülen Den Teliosame’nin de insanı geçmişe götüren müziğiyle kendi ülkesinde popüler olmayı başardığı söylenebilir.

2. Haris Alexiou – Fevgo (1987)

Gripin – Durma Yağmur (2010) an itibariyle 27 milyon dinlenmesi olan bir parça. 2000 öncesi çıkan bir şarkıyla popülerliğini kıyaslamak zor olsa da bu Yunanca şarkının Türkçe uyarlamasının en azından bizim ülkemizde tuttuğunu söylemek yanlış olmaz :). Ek bir bilgi olarak: Gripin’in şarkısında sürekli tekrarlanan kelime “Durma” iken Alexiou’nun parçasında bu kelime anlamı “Gidiyorum” olan “Fevgo”dur.

3. Goran Bregović – Kustino Oro (1990)

“Biz dünyayı çok sevdik ölüm bizden uzak olsun”

Ülkemizde bir dönem düğün girişleri sırasında da tercih edilmiş bir parça olan Oya, Bora – Sevme Zamanı (1992) aslında “Time of the Gypsies” filminden de hatırlayabileceğiz bir müzik: Kustino Oro! Bu parça Bosnalı Sırp-Hırvat besteci Bregović tarafından orijinal halinde sözsüz olarak bestelenmiştir. 

4. Michel Fugain & Le Big Bazar – Une Belle Historie (1972)

Hani yolda yürürken bir yerden gelen o müziği duyarsınız, bir radyodan geliyor olacak bu dersiniz. İşte o eski tınılarıyla, fonundaki yankıyla ve hissettirdikleriyle “Une Belle Historie” bunu başaranlardan. Ne şanslıyız ki bu kez bu eşsiz Fransız müziğine hissettiklerimizi Türkçe sözlerle taçlandıran bir sanatçımız var! Evet, Sertab Erener – Asla (2010) bu şarkının Türkçe uyarlaması olarak karşımıza çıkıyor.

5. Savatage – Summer’s Rain (1989)

Savatage, Florida’da kurulmuş olan bir heavy metal grubudur. Özellikle Fransızca şarkılara yazdığı yeni sözlerle (“Çoban Yıldızı” gibi) şarkılarını ezbere bildiğimiz Teoman, bu kez bu metal grubun introsunu ve tınılarını kendi tarzıyla harmanlamış ve ortaya şöyle bir şey çıkmış: Teoman – Dursun Dünya (2006).

Sena Sarıtaş

29.03.2023

Leave a Comment