inekle Sinematek-Kasım Ayı

Merhaba inekle velisi, öğrencisi ve öğretmeni! inekle kasım ayı sinematek için birbirinden farklı türlerde filmler seçmeye özen gösterdim. Hadi, filmleri inceleyelim!

  1. It’s Kind of a Funny Story

Listeye “tatlı” sıfatıyla tanımlayabileceğimiz bir film ile başlayalım. Bizzat bütün projelerini çok beğendiğim Keir Gilchrist yine kaliteli bir oyunculukla beraber karşımıza çıkıyor. Kimi zaman duygusal kimi zaman da gülümseten, olay örgüsü, film genelinde sıcak bir atmosfer oluşturuyor. Film, Amerikan Kütüphane Derneği’nin 2007 yılında Genç Yetişkinler için En İyi Kitap ödülüne layık gördüğü aynı isimli kitabından uyarlanmıştır. Hikâye kısaca, bunalımla ve intihar düşünceleriyle yüzleşen bir gencin, rehabilitasyon amaçlı yerleştirildiği hastanedeki, hepsi birbirinden çok farklı yeni arkadaşlarıyla geçirdiği keyifli günleri konu alıyor. 

 2. Prisoners

Listenin ikinci filminde ise Hugh Jackman’ın yine mükemmel bir performansla içerisinde bulunduğu yapımı olması gerektiğinden daha üst bir noktaya taşımasına şahit oluyoruz. Olay örgüsünün sığ olduğu, sadece ambiyansın etkili olduğu gerilim filmlerinden uzak, kaliteli bir ters köşe gerilim filmi olduğunu söyleyebilirim. Film kısaca, kızı kaybolan bir babanın, adaleti sağlamak için yaptıklarını konu alıyor.  

3. Arrival

Listemizin üçüncü sırasında, kapağına bakılınca standart bir uzaylı filmi gibi gözüken ama izleyince aslında durumun hiç de öyle olmadığını fark ettiğimiz bir yapım var. Uzaylılarla olan temasın konu alındığı filmlerde genel olarak konu daha çok (aksiyonun ön plana çıkartılması düşünülerek) savaş konseptine dayalı olarak veya uzaylıların tehlikesi, dünyaya verebileceği zararlar üzerinde durularak çekiliyor. Fakat, Arrival’ı işleyiş bakımından, uzaylı konseptine farklı bir açıdan yaklaşıldığı, ayrıca bilim-kurgu ögelerinin de film içerisinde yeterince güzel harmanlandığı bir film olarak görüyorum.

4. Toc Toc

Gerilim filmleri ile dünya sinemasında hatırı sayılır bir sükse yaratan İspanyol filmleri, sadece gerilim değil, aslında birçok farklı türde de başarılı yapımlar ortaya koyuyor. Onlardan biri de benim izlemekten çok keyif aldığım Toc Toc. Film, farklı türlerde OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) sahibi insanların aynı terapi salonunda, istemsizce bir araya gelmelerini ve bu neticede ortaya çıkan durumları anlatıyor. Eğlenceli olmasının yanında, farkındalık arttırıcı bir film olan Toc Toc, boş zamanını keyifli geçirmek isteyenler için üst sıralarda olması gereken bir seçenek.

  5. The Usual Suspects

Listenin son filmi ise, yılların eskitmediği ve eskitemeyeceği, 1995 yapımı kusursuz bir gizem/suç filmi. Kevin Spacey ve Gabriel Byrne’ın kusursuz oyunculukları, filmin unutulmaz olmasının sebeplerinden olsa da konusu, olay örgüsü ve sahnelerin doluluğu, filmin standartların kat kat üstünde bir sürükleyiciliğe sahip olmasını sağlıyor. Bir cümlede anlatmak gerekirse, film, işlenmiş büyük bir suçun arkasındaki gizemin çözülmeye çalışılmasını konu alıyor. Tekrar tekrar izlenecek ve her seferinde izleyiciyi bağlayacak mükemmel bir yapım. 

“Well I believe in God, and the only thing that scares me is Keyser Soze.” (Verbal)

Ergi Onat Çelik

24.11.2021