inekle Sinematek-Mart Ayı

Merhaba sevgili inekle Blog Okuru! Ben inekle sözel öğretmenlerinden Hakan Ersöz. Bu ay sizler için derlediğim filmler ile karşınızdayım. Hazırsanız hadi başlayalım!

1. Aile Arasında

Biraz güleyim, keyfim yerine gelsin diyorsan Engin Günaydın ve Demet Evgar’ın başrolleri üstlendiği Türk yapımı bu film tam sana göre. Fikret ( Engin Günaydın), eşinden ayrılmıştır ve Solmazla ( Demet Evgar) tanışır. Solmaz’ın evlilik hazırlığında olan bir kızı vardır. Evleneceği aile son derece varlıklı ve zihnimizdeki ‘‘aile’’ kurumuna uygundur. Solmaz da onlara denk bir aile yaratmak maksadıyla Fikret’ten emniyet müdürü koca rolünü oynamasını ister. İlk başta aile arasında yapılması planlanan düğün, damadın ailesinin isteğiyle büyük bir düğüne dönüşür. Bu süreçte aksilikler, yaşanmışlıklar ve eksiklikler Solmaz ve ailesinin peşini bırakmayarak atılan her adım komik bir hal alır.

2. Truman Show

Hepimiz zaman zaman hayatımız acaba bir kurgudan mı ibaret diye aklımızdan geçirmişizdir. Ya hayatımız bir oyundan veya diziden ibaretse? Film işte tam da bu düşünce üzerinde şekilleniyor. Başkarakterimiz Truman Burbank, rüya gibi güzel bir adada yaşamaktadır. Evi, işi ve çok sevdiği bir eşi olan Truman yaşamını doğduğundan beri aynı adada sürdürmektedir. İlk bakışta her şey normal gözükse de Truman’ın yaşamı bir kurgudan ibarettir ve doğumundan itibaren, yaşadığı adayı kuşatan kameralar vasıtasıyla yaşamı canlı olarak televizyonda yayınlanmaktadır.  Daha önce bu durumu fark etmeyen ve yaşam akışındaki tüm tutarsızlıkları normal karşılan Truman 30 yaşına geldiğinde kurgusal yaşamının farkına vararak gerçek dünyaya ulaşmanın yolunu arayacaktır.

3. Cruella

Hayallerinin peşinden gitmeyi kim istemez ki? Estella doğuştan farklı ve yetenekli bir kızdır. Modaya son derece ilgilidir ve iyi bir modacı olmayı hedefler. Bu doğrultuda dönemin ünlü modacısı Baroness ile yolları kesişir. Baroness’in asistanı olarak işe başlayan Estella, Cruella karakterini yaratarak tek bedende iki farklı kişiye hayat verir. Artık bir tarafta uysal, öğrenmeye meraklı asistan Estella diğer tarafta kimsenin gerçek kimliğini bilmediği asi, yetenekli ve modada devrim yaratacak Cruella vardır. Baroness ile Cruella arasında ölümüne bir rekabet başlar. Peki, bu yarışın kazananı kim olacaktır?

4. Zübük

Aziz Nesin’in aynı adı taşıyan romanından uyarlanmış bir filmdir. Film, güldürünün yansıra güçlü bir siyasal bir hiciv özelliği taşır. Kemal Sunal’ın canlandırdığı İbrahim Zübükzade, sözünün arkasında durmayan tüm ahlaksızları gözünü kırpmadan yapan bir adamdır. Girdiği her yerde hızla yükselmek uğruna halkı birbirine düşürmekten rüşvet alıp vermekten hiç kaçınmaz. Ona sorulduğunda, ne kadar vatansever ne kadar dürüst olduğundan dem vurur. Film boyunca İbrahim Zübükzade üzerinden erdemsiz politikacılar eleştirilir.

5. Evde Tek Başına

Ailesiyle arası pek iyi olmayan Kevin uyandığında ailesinin evde olmadığını görür. Ailesini onu evde unutarak tatile gitmişlerdir. Başta yalnız kalmaktan korkan Kevin, krizi fırsata çevirerek bu durumdan keyif almaya başlar. Evde kimsenin olmadığını düşünen 2 hırsız eve girer. Şimdi korkma sırası hırsızladır zira evi koruma görevi Kevin’a düşmüştür.

Hakan Ersöz

29.03.2024

Leave a Comment