İngilizce Dinleme Becerilerimizi Nasıl Geliştirelim?

Dinleme becerilerini geliştirmenin yollarını arıyorsan doğru yerdesin, hoş geldin! Günümüzde İngilizce öğrenenlerin en büyük sıkıntılarından biri ‘’anlamamak’’. Çalıştığımız onca dil bilgisi kurallarından, okuduğumuz onlarca yazıdan ve dinlediğimiz yabancı şarkılardan sonra hepimiz sorunsuzca anlamak istiyoruz. Bunun için farklı yöntemler denediniz mi? Sizlere bu konuda birkaç öneride bulunacağım. İlk olarak, okuduğunuz bir makale, paragraf ya da bir cümle olsa bile bunu sadece kendi içinizde dillendirip geçmeyin. Sesli olarak telaffuz edebildiğiniz kadar edin hem de telaffuzunun doğru olup olmadığına dikkat etmeden. Çünkü beyninizin sesli olarak duymaya ve anlamaya ihtiyacı vardır.


Sesli okuduğunuz bu cümleleri genelde hepimizin anlamakta zorlandığı şarkılardan ve yabancı kanalların yayınladığı videolardan alabilirsiniz. Özellikle yabancı bir şarkıyı dinlemek ve dinlerken aynı anda hem sözleri not alıp hem de dillendirmek emin olun ki çok faydalı olacaktır. Bu noktada hem farklı aksan hem yeni kelimeler öğrenmiş hem de konuşma becerilerinizi de geliştirmiş olacaksınız.


Eğer gün içindeki yoğun temponuzdan zaman bulamıyorsanız, podcastler yardımcınız olmaya hazır! Podcastlerin en iyi özelliği otobüste, metroda, yolda her nerede olursanız olun dinleyebilmeniz ve sadece yapmanız gereken podcastinizi açıp kendinizi kaptırmanız. Podcast zor da gelse hiçbir şey anlamıyormuşsunuz gibi hissetseniz de dinleyin. Bu, bizim halk arasında da söylediğimiz haliyle ‘kulak dolgunluğu’ oluşturacaktır.


Yabancı filmlerin ne kadar faydalı olduğundan bahsetmeme gerek yok diye tahmin ediyorum. Eğer dinlemede kötü olduğunuzu hissediyorsanız filminizi İngilizce altyazılı olarak izlemenizi tavsiye ederim. Hem kelimeleri görmüş hem de telaffuzunu duymuş olacaksınız.


Değinmek istediğim diğer bir nokta yeni kelimeler öğrenmek. Yeni kelimeleri ve telaffuzlarını cümle içinde öğrendiğinizde artık o kelimeyle karşılaştığınızda cümle içinde anlamını çıkarmanız daha da kolaylaşır. Kelime öğrenmeli ve hem telaffuzunu dinlemeli hem de bunu sesli olarak tekrarlamalısınız.


Tüm bunları zaten yapıyorum diyorsanız dinleme etkinliklerinize seviyeyi yükselterek devam edebilirsiniz. Seviyeli olarak podcastler sunan internet siteleri mevcut. Mesela B1 seviyesindeki podcastleri artık rahatlıkla anlayabildiğinizi düşünüyorsanız C1 seviyesi ile çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Bu anlamda British Council Learn English sitesinden yararlanabilirsiniz, gerçekten kaliteli ve seviyelere ayrılmış podcastler mevcut. Bu sitede sadece dinleme değil; yazma, konuşma ve okuma üzerine de alıştırmalar bulabilirsiniz.


Unutmayın ki bizleri başarmaktan alıkoyan unsurlardan biri zincirlerimiz. Bu zincirleri kırdığımızda deyim yerindeyse ‘algıları yıktığımızda’ başaramayacağımız şey yoktur.
Bol şans. :))

Fatma Sıla Ay

28.05.2023

Leave a Comment