Isaac Newton: Babası, Annesi ve Örnek Hayatı!

25 Aralık 1642 yılında İngiltere’nin Grantham şehrinde doğan Isaac Newton, çiftçi bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Babası, Newton doğmadan vefat etmiş ve annesi ikinci kez evlendiği için anneannesiyle birlikte yaşamıştır. 12 yaşında King School’da eğitimine başlamış ve kısa süre sonra okulu bırakıp ailesinin işleriyle ilgilenmeye yönelmiştir. Newton’un annesi onun çiftçilik yapmasını istemiştir ancak Newton hiçbir zaman bu mesleğe sıcak bakmamıştır.

Isaac Newton

Eski okul müdürünün çabası sayesinde okula geri dönen Newton, 1661 yılında buradaki eğitimini tamamlayarak Cambridge Trinity Kolejinde eğitimine devam etmiştir. Burada Isaac Barrow isimli bir matematik profesöründen dersler almış ve Profesör Newton’un üstün zekasını ve yeteneğini fark etmiştir. 26 yaşında Lucasion Matematik Kürsüsünde seçilme fırsatı yakalayan Newton, Barrow’un istifa etmesiyle kürsünün başına Newton geçmiştir.

Isaac Newton

Isaac Newton

1665 yılında Avrupa’da başlayan ve birçok insanın ölümüne sebep olan veba salgını ortaya çıkınca üniversiteler kapatılmış ve Newton da çiftçiliğe geri dönmüştür. Kendi çiftlikleriyle ilgilenirken burada birçok deney ve gözlem yaparak günümüzün birçok buluşunu gerçekleştirmiştir. Bunlardan bazıları evrensel çekim yasası, ışığın doğası ve evrensel mekanik ilkeleridir.

1667 yılında üniversiteler tekrar açılmış ve Newton Cambridge şehrine geri dönmüştür. 2 yıl sonra matematik profesörü olmuş ve 30 yıl boyunca burada kalmıştır. Bu zaman zarfında mekanik ve kozmoloji sorunlarını ele aldığı Doğa Felsefesinin Matematik İlkeleri adlı eserini yayınlamıştır.

Isaac Newton Renkler

1700’lü yıllarda gün ışığının beyaz görünmesine karşın aslında birden fazla rengin bir araya gelerek ortaya çıktığını bulmuş ve bu konu üzerine Optik adlı eserini hazırlamıştır. Evrensel kütleçekim yasasını bulmasıyla tanınan Newton’un kesin olmayan kaynaklara göre yaşadığı olay da onun adını duyurmuştur. Efsanelerde, Newton’un başına elma düşmesiyle yerçekimini bulduğu söylenir. Ancak bu konuda kesin bir kanıt yoktur. Kütleçekimini 1665 yılında fark eden Newton, Galileo Galilei ve Kepler’den etkilenerek sorularına cevap bulmuş ve Principia kitabını da 1687 yılında yayınlamıştır.

Çiftli evinde kaldığı zamanlarda odasını karanlık hale getirerek güneş ışığı üzerine deneyler yapmış ve ışığın doğasını ilk kez doğru şekilde açıklayan kişi olmuştur. Beyaz ışığın ne olduğunu da ilk kez net bir şekilde açıklayan bilim insanı, gökkuşağının bilimsel açıklamasını da yapan ilk kişidir. Bilim dünyasının ilgisini çekmeyi başaran Newton’un diğer bir buluşu da aynalı teleskoptur. Bu buluşun ortaya çıkmasındaki sebepse mercekli teleskopların eksikliklerinin olduğunu keşfetmesidir.

Isaac Newton

Mekanik alanında da katkılar yaratan Newton’un hareket yasaları da meşhurdur. Eylemsizlik yasası, kuvvetin kütle ile ivmenin çarpımına eşitliği ve etki ile tepkinin eşitliği şeklinde 3 yasadan oluşan hareket yasalarını oluşturmuştur.  Dünyayı değiştirecek buluşlar yapan ünlü bilim insanı, simya ve teoloji konularıyla da ilgilenmiş ve dünyaya bıraktığı bu önemli buluşlarından sonra 1727 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Leave a Comment