İTÜ Uçak Mühendisliği
Üniversite tercih dönemi başlı başına stresli bir dönem. Sınav süreci boyunca her kafadan bir ses çıkıyor, herkes fikirlerini söylüyor ve seni tavsiye bombardımanına tutuyor. inekle olarak elimizden geldiğince farklı bölümler hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Bu konuda da tabii ki inekle öğretmenlerinden yardım alacağız. Bu ilk yazıda İTÜ‘de uçak mühendisliği okuyan Oğuz ve Serdar ile görüştük. Merak ettiğiniz bölümler varsa sorularınızı yorum olarak bırakmayı unutmayın!
Uçak Mühendisliği nedir?
Oğuz: Kısaca açıklamak gerekirse sadece uçakların değil havada hareket edebilen tüm araçların tasarımı, geliştirilmesi ve incelenmesini amaçlayan bir mühendislik dalıdır.
Serdar: Makine mühendisliğinin özelleşmiş bir bölümüdür. Son yıllarda gelişen teknolojik donanımlar, savunma sanayii vs bu mühendislik dalına çok ihtiyaç duyulmasını sağlamaktadır ve çok az yerde bu mühendislik bölümü olduğu için gerçekten tercih edilen, geleceği açık bir bölümdür.
Uçak Mühendisliği’nde ne gibi dersler görülür?
Oğuz: Genel olarak fizik ağırlıklı dersler olmakla birlikte [(aerodinamik, statik, mukavemet vb.)(isimleri korkutucu gelebilir :)] matematik, temel mühendislik, etik, aerodinamik ve diğer bölüm derslerini (uçak tasarımı vb.) görüyoruz.
Serdar: Statik ve dinamik ağırlıklı dersler, yani temeli fizik ve matematik, son senelere doğru da aslında mühendisliği gerçekten ögrenebiliceğimiz uçak, motor vs dersleri görülmektedir.
Zor bir bölüm mü? Test mi ağırlıklı, yazı mı vs?
Oğuz: Henüz 1. sınıf olmama rağmen net bir şekilde söyleyebilirim ki zor bir bölüm. Genellikle yazılı ağırlıklı sınavlar oluyor, hatta hiç test olmuyor diyebilirim. Analitik düşünme ve sayısal zekayı en iyi şekilde kullanmak gerekiyor. Ayrıca, temel fiziğe çok iyi hakim olmak da şart.
Serdar: Şöyle söyleyeyim, tabii ki bir endüstri veya işletme mühendisliğine göre biraz daha zor olduğu doğrudur. Fakat, asıl sayısal işlemlerin yapıldığı makine, elektronik ve inşaat mühendislikleriyle seviye olarak aynı zorluktadır diyebilirim. Bizim okulda ilk sene havuz derslerinde, yani bütün herkesin ortak derslerrde sınavlar test ama gerçek bölüm derslerinde tabii ki de sınavlar yazılı şeklinde oluyor.
İTÜ’de uçak mühendisliği nasıl, farkı ne?
Oğuz: Uçak mühendisliği ülkemizde 3 ya da 4 üniversitede mevcut sanırım. Bunların en başında da İTÜ geliyor. Gerçekten uzun yıllardır bu eğitimi verdiği için alanında en başarılı üniversite olduğu aşikar. Hocalarımız da oldukça tecrübeli ve bilgili. Ayrıca, İTÜ’deki en karizmatik bölümlerden bir tanesi 🙂
Serdar: Bir kere İTÜ’de hangi mühendislik olursa olsun İTÜ olduğu için yani yarın bir gün okulu bitirip iş başvurusuna gittiğimizde İTÜlü olmanın artı bir noktası olucaktır. Ayrıca, İTÜ’de uçak mühendisliğinde kulüp çok etkin rol oynar. Birçok proje olur. Ben mesela model uçak yapımındayım, bir arkadaşım ise roket yapımında. (Hatta arkadaşım Amerika’ya yarışmalara gidecek takımca, Arizona Çölü’nde roket patlatacaklar 😀 ) Yani sözün kısası öğrencilerin kendilerini geliştirebilecek birçok etkinlik var, yeter ki istesinler.
Mezun olduktan sonra sen ne yapacaksın/ne yapabilirsin?
Oğuz: Mezun olduktan sonra çeşitli havayollarında (THY, Pegasus, vb.) mühendis olarak çalışabiliyoruz. Uçakların teknik ve bakım-onarım dallarında, tasarım bölümünde çalışabiliyoruz. Ayrıca, makine mühendislerinin yapabildiği çoğu iş (beyaz eşya sektörü, otomotiv vb.) de imkanlar arasında. Benim tabii ki ilk tercihim bir uçak firmasına girebilmek.
Serdar: Birçok havayolu şirketi var. Bunların en başında da tabii ki THY var. Bunların dışında TAİ, TEİ, Roketsan, savunma sanayi gibi birçok alan vardır. Ayrıca, uçak mühendisliğinden mezun olan biri makine mühendisliğiyle ilgili alanlarda da rahatlıkla iş bulabilir.
Bu bölümde okuyabilmek için öğrencinin öncesinde hangi derslerinin iyi olması gerekir?
Oğuz: Başlarda da söylediğim gibi öğrencinin fizik dersine oldukça hakim olması gerekiyor. Matematik de en az fizik kadar etkili bu bölümde. Bu iki ders ağırlıklı olmak üzere tabii ki temel kimya bilmesinde de fayda var.
Serdar: En başta fizik diyebilirim. Matematik ve geometri derslerinin de iyi olması gerekir.
Bu bölümü ve İTÜ’yü düşünenlere tavsiyelerin var mı?
Oğuz: Eğer gerçekten uçaklara ilginiz varsa veya ülkede çok fazla makine mühendisi var diyorsanız; uçak mühendisliği hem ilgi alanınıza yönelik derslerle hem de az kişilik kontenjanıyla (yılda 36 kişi alıyor) size bekleneni verecektir. Ayrıca, İTÜ gibi bir üniversitede bu bölümü okumak da bir ayrıcalıktır. Yine de kafanızda soru işaretleri kalırsa bölüm hocalarımıza e-mail atabilirsiniz. Kesinlikle yanıtsız bırakmazlar.
Serdar: İTÜ gerçekten güzel bir okul. Etkinlikleri, imkanları, kulüpleri olsun çok aktif. Yalnız İTÜ’ye gelince dersler de zorlaşıcaktır. Yani, üniverste dersleri, teknik terimler girecektir hayatınıza ve daha çok çalışmanız da gerekebilir. Ama yılmayın! Şunu da rahatlıkla söyleyebilirim İTÜ’de uçak mühendisliği okumak gerçekten çok güzel 🙂
Üniversitede hazırlık okumak sence avantajlı mı? Kimler hazırlık okumalı?
Oğuz: Üniversitede hazırlık okumak bence çok büyük bir avantaj. Hem üniversite sınavının stresini biraz olsun atmak hem de yeni arkadaşlar edinmek için hazırlık okumak ilaç gibi geliyor. Ben de şahsen hazırlık okudum ve hiç pişman değilim. Çevreniz inanılmaz derecede genişliyor, ayrıca İngilizcenize de büyük katkı sağlıyor. Bana sorarsanız İngilizcesi ne kadar iyi olursa olsun herkes hazırlık okumalı. Ama eğer okulu erken bitirmek, 1 sene de hazırlıkta vakit kaybetmek istemeyen öğrenciler varsa onların da kendi tercihidir 🙂
19 thoughts on “İTÜ Uçak Mühendisliği”
benim uçaklara çok fazla ilgim var ve uçak mühendisliği istiyorum. fiziğime matematiğime ve geometrime güveniyorum. tek sıkıntım ezberde.öyle çok ezber yapılacak konular oluyor mu onu merak ediyorum.bilgilerinize…
Bende 9.sınıf öğrencisiyim, hergün fizik, matematik ve ingilizce çalışıyorum, inşallah İTÜ ucak mühendisliğini seçeceğim.
Gençler yeni başlayacaklara tavsiyem sadece fizik matematik değil ayrıca bilgisayar (yazılım ve program) ayrıca malzeme bilimi ve ingilizce konularına da açık olmanız gerek.. 😀
malesefki malzeme bilimi dersleri ezbere dayalıdır.
şimdiden kolay gelsin..
Yorumun ve tavsiyelerin için teşekkür ederiz Halil!
Gercekten cok guzel bir yazi olmus tam da boyle bi yazi ariyordum
ben bir kızım ve uçak mühendisi olmak istiyorum bir kız için uygun bir bölüm mü hiç kız var mı?
Merhaba, sorunu forum.inekle.com’a yazabilir misin? Teşekkürler.
Bnde uçak mühendisi olmak istiyorum 😀
evet arkadaşlar bölümümüzde bayan arkadaşlarımız da oluyor sayı olarak erkeklerden az olsa da. Bayanlar için de gayet uygun bir bölümdür. Başarılar dilerim.. 🙂
Bende kızım ve bende ucak muhendisligi istiyorum… Bence hicbise olmaz super olur hatta 🙌🙌🙌🙌🙌yasasiiiiin!
İtü uçak seçip Iron man robotu yapacam
Ergül?
Maşallah
Okulda bilgisyar felan veriyorlarmi birde calismalari gercek.ucaklar ustunde yapiyormusunuz
Renk körü uçak mühendisi olabilirmii ???
Bende kızım ve bende ucak muhendisi olmak istiyorum🙌🙌🙌 super olur bence sorn olmaz!
Uçak mühendisleri aynı zamanda helikopter üretiminde çalışabiliyor mu ya da f16 fln
Matematiğim pek iyi sayılmaz :S
10. Sınıftayım ve uçak mühendisliği istiyorum. Bilgiler için de teşekkür ederim.