Kimyacı Bilim İnsanlarının Hayatına Yolculuk Bölüm 2: Robert Boyle

Merhaba sevgili inekle Blog okuyucuları. Ben İnekle sayısal öğretmenlerinden Kübranur Aktan.  Yeni serüvenimiz “Kimyacı Bilim Adamlarının Hayatlarına Yolculuğun” ikinci bölümüyle karşınızayım. İlk bölümümüzde genel kimyacı bilim insanlarına değindikten sonra Antoine Lavoisier’in hayatından ve teorilerinden bahsetmiştik. Bu bölümümüzdeki konuğumuz: İlk modern kimyager olarak anılan Robert Boyle.


Robert Boyle Kimdir?

Robert Boyle, 1627’de ailesinin on dördüncü çocuğu olarak dünyaya gelmiş İrlandalı kimyager, fizikçi, kaşif ve doğa filozofudur. Doğar doğmaz anne diye ağlaması, 6 aylıkken konuşmaya başlaması ,1.5 yaşında ileri derecede okuma yazma bilmesi, çocuk yaşında Fransızca, Latince ve Yunanca öğrenmesi zekiliğinin kanıtları olarak gösterilebilir. Daha çok matematik ve fen alanında çalışmalar yapan Robert Boyle bilim dünyasına teorileriyle çeşitli katkılarda bulunmuştur. Bu teorilere hep beraber göz atalım.

Boyle Kanunu

Boyle Kanunu, keşfedilen ilk gaz yasasıdır. Otto Von Guericke’nin vakum pompası icadından etkilenen Boyle, vakum pompasının tasarımını geliştiren Hooke ile bu icadı tartışmıştır ve beraber çeşitli deneyler yapmışlardır. Bu deneyler sırasında hacim ile çarpılan basıncın sabit olduğunu keşfetmişlerdir. Yani deneylerden elde ettikleri verilere göre gaz üzerindeki basınç arttırıldığında hacminin de tahmin edilebilir oranda küçüldüğü gözlemlemiştir ve bunu Boyle kanunu olarak adlandırmıştır. Gazların fiziksel teorisinin gelişmesinde önemli bir adım olan Boyle Yasası, gazların kimyasal yapısını anlamaya da katkı sağlamıştır.

Modern Kimyanın Kurucusu

Boyle, simyayı geçersiz kılarak bazı maddelerin kendi içinde değişmeyen elementlerden oluşan bileşikler olduğunu açıklamıştır. O dönemlerde elementlerin sayısı tam olarak bilinmese de Boyle, en az iki elementi içermeyen her maddenin element olabileceğini öne sürmekteydi. Ayrıca, Boyle 1661 yılında yayınladığı kitabı ‘Kuşkucu Kimyager’ ile de simya biliminin barındırdığı sırlardan kimya bilimini oluşturmaya başlamış ve büyük katkılarda bulunmuştur.

Öldüğünde “Gerçeği Soluyan Robert Boyle” olarak hatırlanan Boyle, kimya bilimine yaptığı katkılarla bu haftaki bölümümüzün konuğuydu. Bir sonraki bölümde başka hayatlarda görüşmek üzere sevgili okur, takipte kal. 😊

Kübra Aktan

17.11.2022

Leave a Comment