Lityum İyon Pil Nedir?
Tekrardan şarj edilebilen piller ikincil piller olarak bilinirler. Deşarj olduktan sonra tekrar şarj edilip kullanılabilen elektrokimyasal hücrelerdir.
Lityum İyon Pil Avantajları
- Uzun ömre sahiptirler.
- Uzun raf ömrü vardır.
- Kapalı hücre, bakım gerektirmez.
- Geniş çalışma sıcaklık aralığı.
- Hızlı şarj olabilme kabiliyeti.
- Yüksek güce sahip deşarj kapasitesi.
- Yüksek enerji verimi.
- Yüksek spesifik enerji ve de enerji yoğunluğu
- Hafıza etkisinin olmaması.
Lityum İyon Pil Dezavantajları
- Fiyat bakımından.
- Yüksek sayılacak sıcaklıklarda bozulması.
- Koruyucu devre ihtiyacının olması
- Aşırı şarj sonucu kapasite kaybı ve termal bozunma
1970 yıllında lityum metali enerji uygulamalarında kullanıma ait avantajlar fark edilip 1972 yılında exxon ilk defa TiS yapısında katot üretip(lityum pili anot metali olarak kullanılmıştır) lityum pili üretmiştir. 1980 yılında katmanlı yapıda sülfür içeren katot malzemelerinin.
Uzun çevrimler boyu kararlı kalmadığı keşfedilmiştir. Goodenough ve de arkadaşları alternatif malzeme olarak metal oksitlerin katot olarak kullanılması konusunda öneride bulunmuşlardır.1991’de ilk defa sony bu görüşü geliştirip ilk olarak ticari lityum iyon pilini üretmişlerdir.
Lityum İyon Pil Çalışma Prensibi
Tekrar şarj edilen lityum iyon pillerde, hücreler diğer pil sistemlerindeki gibi enerjiyi üretmek ve de depolamaktan birinci derece görevli üç ana bileşenden oluşur. Bunlar anot, katot, elektrolit olarak sıralanır.
Önemili ders içerikleriyle ilgili bilgi almak ve alanında profesyonel öğretmenlerle tanışmak için İnekle sitesinden istifade edebilirsiniz.