Matematikte Ön Yargı ve Kaygılar
Merhaba sevgili inekle Blog Okurları. Ben Soru-Cevap öğretmenlerinden İlayda İliman. İlk olarak matematiğin hayatımızdaki yerine ve hangi alanlarda karşımıza çıktığına bakmakta fayda var. En basitinden Alışveriş yaparken, mimarlar ev çizerken, terziler işlerini yaparlarken, mesai saati, zam, maaş hesaplarken ve daha bir çok alanda matematiği kullanıyoruz. Fakat bunların yanısıra matematik dersinin asıl amacı bireyleri soyut düşünmeye sevk ederek düşünme becerisini geliştirmektir. Bireyin düşünme becerisi geliştikçe hayatında karşılaştığı her türlü soruna farklı bakış açılarıyla yaklaşıp sorunu pratik şekilde çözebilecektir. Öğrencilere bunu belirttiğimizde derslerde en çok karşılaşılan “Matematik bizim hayatımızda ne işe yarayacak hocam?” sorusunun azalacağını düşünüyorum.
Öğrencilerin; günlük hayatta sadece dört işlemin yeterli olmadığını, hayattaki sorunlara kolay çözüm üretebilmek için düşünme becerisinin gelişmesi gerektiğinin farkına varması öğrencileri derse karşı ilgili hale getireceğini ve böylelikle ön yargıların biraz daha kırılmış olacağını düşünüyorum. Diğer yandan derse karşı en büyük ön yargı matematik dersinin zor olduğu düşüncesi, insana yapamadığı şey zor gelir. Burdan da anlaşılıyor ki matematik zor değil, öğrenciler yapamadıkları zaman zor diyorlar ve daha sonra zor olduğu için yapamıyoruz düşüncesi beliriyor ve böyle bir kısır döngü içerisine giriyorlar.
Peki dersin anlaşılması için neler yapılabilir?
Matematik dersinde tanımlar doğru verilmeli, hep prototip örneklerin kullanılmamalı, oluşabilecek yanılgılar önceden düşünülüp öğrencilere doğrusunun belirtilmesi kavram yanılgılarının önlenmesi açısından çok önemlidir. Derste sadece soru çözümü yapılmamalı somut materyallerden yararlanılmalı, teknolojik uygulamlarla öğrencilere oyunlar oynatılarak matematiği öğrencilere sevdirmek gereklidir ki burada işin öğretmenlere düştüğünü söyleyebilirim.
İlayda İliman
08.04.2023