Okuma Alışkanlığı Kazanmak
Kiminin hobi olarak kimininse “İleride işime yarar.” düşüncesi ile kazanmak istediği bir alışkanlık olan okuma alışkanlığı, günümüzde birçok kişinin edinmek istediği bir aktivite. Özellikle boş zamanları değerlendirmek ve beyin aktivitesinin gelişmesinde yardımcı olmak için uzmanlar tarafından da sıklıkla önerilen konular arasında okuma alışkanlığına sahip olmak geliyor.
Peki nasıl başlayabiliriz düzenli okumaya? Başladığımızda süreci nasıl devam ettirebiliriz? Genellikle bu alışkanlığın ilk evreleri oldukça kolay ilerlerken zamanla vakit bulamama, üşenme gibi nedenlerden ötürü hep ertelemeye başlıyoruz. Bu durumu yenmenin ilk adımını, okumayı günlük bir görev olarak görmemek ile atabilirsin. Düzeni oturtmak için saat ayarlama, sayfa sayısı belirleme gibi hedefler ilk zamanlarda bu alışkanlığı kazanmada sana yol gösterebilir ama zamanla okumayı bir hobi olarak değil bir görev olarak görmeye başlayacaksın. Ne zaman ne kadar sayfa okumak istiyorsan kendini sınırlamadan uygulamayı denemelisin. Bu serbestlik, düzeni kurmada erteleme gibi problemlere yol açmadığı sürece ilerlemende yardımcı olacaktır.
Okuma alışkanlığını kazanmaya başlarken çoğu kişinin karşılaştığı bir durum olan “reading slump” okuma tıkanıklığı olarak tanımlanabilir. Ne kadar ilgini çekerse çeksin, çok kısa veya çok uzun da olsa nedense bir türlü kitap okuyamadığın zamanlar oldu mu? Bu dönemler oldukça normal ve dünya çapında birçok kişinin karşılaştığı problemler arasında. Dönem dönem okuma alışkanlığının tıkanma sürecinden çıkmana yardımcı olabilecek, kendi slump dönemlerimde de kullandığım tüyolar var. Bunlardan ilki çizgi roman okumak. Nasıl yani, diyebilirsin. Çizgi romanlar, resimli hikayelerden oluştuğu için okuması çok kolaydır ve neredeyse 1 saatte bitirebileceğin sürükleyiciliğe sahiptir. Süper kahraman, distopya, dram gibi birçok hikâyeyi içinde bulunduran çizgi romanlar sayesinde okuma alışkanlığına hızlıca geri dönebilir ve bu tıkanıklıktan kurtulabilirsin. Diğer bir önerim ise çerez gibi okuyabileceğin kısa öyküleri veya edebiyat dergilerini okuman. Bu dönemde seni sıkmayacak ve hemen içine çekecek konulara sahip yazılara yönelmen alışkanlığı geri kazanmanda büyük etkiye sahip.
İstersen boş vakitlerini değerlendirmek için istersen de genel kültürünü genişletmek, ufkunu açmak için olsun; okuma alışkanlığına sahip olmak büyük bir ayrıcalığa sahip olmak demektir. Başlarda zorlansan ve bırakmak istesen de düzeni oturttuğun zaman bir daha ayrılmak istemeyeceğin kitapların dünyasına şimdiden hoş geldin!
Sude Alkan