Oyuncak Seçiminin Önemi

Merhaba Sevgili inekle Ailesi,

Bu yazım anneleri, babaları, öğretmenleri, çocuğa bakım verenleri; kısacası bir çocuğun yaşamına dokunanları ilgilendiriyor. Konumuz: “Oyuncak Seçimi”.

Free Lego Bloklar Ve Oyuncaklarla Oynayan Beyaz Uzun Kollu üst Ve Yeşil Kaba Pamuklu çocuk Pantolon Stock Photo

Bir çocuğa oyuncak alırken nelere dikkat ediyorsunuz? Malzemenin kalitesi, rengi, yaş aralığı, amaca uygunluğu, fiyatı… Bu ve bunun gibi bir sürü kriter sayabilirim. Peki nelere dikkat etmek gerekir?

1. Öncelikle oyuncağı alacağınız çocuğun yaşı oyuncak seçiminde belirleyicidir. Küçük parçalı oyuncaklar yutma tehlikesine sahip olduğu için 3-4 yaşından önce çocuğa alınmamalıdır.

2. Oyuncağın ham maddesine dikkat etmek gerekir. Kanserojen ya da zararlı kimyasallar içeren oyuncaklar alınmamalıdır. Özellikle plastik oyuncaklar yerine ahşap oyuncaklar tercih edilmelidir.

Free Beyaz Masada Kahverengi Ahşap Hayvan Figürleri Stock Photo

3. Çocuğun yaşına bağlı olarak çeşitli kazanımları içine alan oyuncaklar tercih edilmelidir. Örneğin: İki yaşındaki bir çocuğa aldığınız “bultak küp” çocuğa problem çözmeyi, şekilleri, büyük küçük kavramlarını, eşlemeyi öğretir. Böylece çocuk hem eğlenir hem de öğrenir.

Free aile, arkadaşlık, baba içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stock Photo

4. Oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken bir nokta ise oyuncağın şiddet içerikli olmamasıdır. Çocuklara oynasın diye alınan oyuncak silah, kılıç gibi sözüm ona oyuncaklar şiddeti meşrulaştırır. Çocuklara sebebi her ne olursa olsun şiddet içerikli oyuncaklar alınmamalıdır.

Free ahşap, hayvanlar, heykelcikler içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stock Photo

5. Çocuklara hazır sunulmayan, kendisinin inşa edebileceği oyuncaklar alınmalıdır. Böylece çocuğun hem hayal gücü desteklenmiş olur hem de bir işi bitirmenin gururunu küçük yaşlarda yaşayabilirler.

6. Oyuncak satın alınırken kesinlikle cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır. Becerilerini geliştirecek ise erkek çocuk bebekle, kız çocuk arabayla oynayabilir.

Free Beyaz duvar, beyaz yüzey, çocukluk içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stock Photo

7. Özellikle küçük çocuklar oyuncaklarını dikkatli kullanmazlar, çabucak kırabilirler. Bu nedenle alacağınız oyuncak sağlam olmalıdır.

 Bu yazımda oyuncak alırken dikkat edilmesi gerekilen bazı noktalara değindim. ”Çocuktur ne anlar?” diye düşünmeden çocuğun farklı gelişim alanlarını destekleyecek oyuncaklar almalı, çocuğa alternatif öğrenme alanları sunmalısınız.

Sena İnanç

26.07.2022

Leave a Comment