Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği

“Blog yazımızda bu sefer her öğrencinin hayallerinde yer alan Sabancı Üniversitesi’ni konu almak istedik. En tarafsız bilgiyi bulmak için de Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi ve aynı zamanda İsviçre’de Erasmus yapan Melih’e ulaştık. -Melih Ç, Sabancı Bilgisayar Mühendisliği

Herkese Selamlar,
Ben Melih. Sabancı Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği okumaya çalışıyorum. Şu anda ise değişim programıyla İsviçre’de, başkent Bern’de bulunan Universität Bern’de bulunmaktayım. Bu metni ise Lozan’a geçerken kaleme almaya başladım. Muhtemelen de iki üç farklı şehirde daha yazım aşaması devam edecektir. Bakalım son noktayı nerede koyacağız.

Yazımın içeriği iki bölümden oluşacak. Birinci kısımda kendi üniversitemden ve bölümümden bahsedeceğim. İkinci kısımda ise değişim programları hakkında bilgi vereceğim.

Sabancı Üniversitesi ve Bilgisayar Mühendisliği

Öncelikle bir itirafla başlamak istiyorum. Sabancı ilk tercihim değildi. Aslında Sabancı’da okuyan çoğu kişinin ilk tercihi Sabancı olmuyor. Tabii ki Sabancı’ya çok isteyerek ve bilinçli olarak gelenler de bulunmakta. Neyse konumuza geri dönelim. İlk olarak üniversitedeki sistem hakkında konuşalım. Üniversiteye girerken herhangi bir bölüm bildirmiyorsunuz. Yani bir bölüm tercihi yapmıyorsunuz. Fakültenizi seçiyorsunuz. Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sanat ve Sosyal Bilimler gibi 4 tane fakülte bulunmakta. Her bir fakültede de 1. sınıfınızın sonunda tercih edebileceğiniz bölümler bulunmakta. Çok fazla bölüm çeşitliliği yok. Mühendislik fakültesini görüp tüm mühendisliklerin olduğunu düşünmeyin. Ondan dolayı istediğiniz bölümün okulda olup olmadığını tercih öncesi mutlaka kontrol edin. Sonra çok geç olmuş olabilir.

Sabancı
by Deniz Boz

Üniversiteye kayıt olduğunuz yaz yabancı dil yeterlilik sınavına gireceksiniz. Bu sınavın amacı ingilizce seviyenizi ölçüp hazırlık okuyup okuyamayacağınızı tespit etmek. Eğer sınavı geçerseniz hazırlığı atlayıp doğrudan 1. sınıfa başlama hakkınız oluyor. Eğer sınavdan hazırlıktan muafiyet için almanız gereken puanı alamazsanız aldığınız puanla doğru orantılı olmakla birlikte 1’den 4’e kadar kurlara ayrılıyorsunuz. Hazırlık işi böyle.

Hazırlığı atlattınız ve artık lisans öğreniminize başlayacaksınız. 1. sınıfta tüm bölümlerin dersleri ortak. Yani bu şu demek: 1.sınıfta bölümünüzle alakalı ders almıyorsunuz. Ki zaten birinci sınıfta bölümünüz yok 😊 Birinci sınıfta bittikten sonra bölüm seçme hakkımız başlıyor. Eğer birinci sınıfın sonunda bölümünüze hala karar veremediyseniz endişelenmenize gerek yok. Bölümünüzü bildirmeniz için bir dönem daha hakkınız bulunuyor. Yani 2.sınıfın ilk dönemin sonuna kadar… Eğer girdiğiniz fakülte dışında bir fakülteden bölüm seçmek istiyorsanız bunun için yapmış olmanız gereken tek bir şey var: Seçmek istediğiniz bölümün türünde üniversite sınavında bir puan elde etmiş olmanız. Örnek vermek gerekirse mühendislikten okula girdiniz yani MF puanı ile. Fakat sonrasında yönetim bilimlerinde bir bölüme geçmek istediniz. Bunun için tek gereken TM puanınızın olması. Böylece eğitim sisteminin de üstünden geçmiş olduk.

Teknik bilgilerin yanında biraz da hayatın gerçeklerinden yani üniversite yaşamımızdan bahsedelim. Üniversite şehre çok uzakta öncelikle bunun bilincinde olun. Bundan dolayı ya okulun yurdunda kalmalısınız ya da şahsi arabanız olmalı. Okula toplu taşıma ile ulaşım bulunmamakta. Buna karşın ulaşım işini özel bir taşıma firması yapıyor. İstanbul’daki belli noktalara günün belli zamanlarında servis bulunmakta. Bunlar aracılığıyla dünyayla bağlı kalabilirsiniz. Kör bir Sabancı Üniversitesi hayranı değilim. Bundan dolayı yersiz güzellemeler yapmayacağım. Normal bir üniversite işte. Her üniversite gibi kendiniz çabalarsanız güzel bir şeyler elde edebilirsiniz. Tabii ki üniversitenin sunduğu imkanlar çoğu üniversiteninkinden fazla. Bunları değerlendirme, herhangi bir olayda katılımcı olabilme şansınız başka yerlerle kıyaslandığında çok daha yüksek. Bunun en büyük sebebi ise okulun nüfusunun az olması. Bu hem avantaj hem dezavantaj. Bunları da gelirseniz yaşar görürsünüz zaten 😊

Bu tamamen şahsi kanaatim olmakla birlikte okulda “resmi” olarak burslu-burssuz ayrımı yok. Fakat bu ayrımı siz kendiniz gayri ihtiyari ve tamamen duygusal olarak kendinize yapabilirsiniz. İlk 3 ay sonundaki çevrenize bakarak bunun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Üniversite için söyleyeceklerim bu kadar 😊

Bölüme gelince bilgisayar mühendisliğini ve iş sahasını yazmayacağım. İnternette fazlasıyla bulunmakta. Onun yerine birkaç cümle ile Sabancı’daki bilgisayar mühendisliğini anlatacağım. Yanlış hatırlamıyorsam üniversitede en çok tercih edilen 2. veya 3. bölüm. Üniversitenin eğitim anlayışından dolayı zor olduğunu söyleyebilirim. Final zamanı bile sizden ödev isteyen hocalarınız olacaktır. Oldu da… Daha çok teorik bilgi alacaksınız. Bunları pratiğe dökmek ise tamamen size kalmış.

Online ders verme konusunda lider platformlardan biri olan sitemizi ziyaret edin.

Leave a Comment