Simyaya Yolculuk
Herkese merhaba inekle Blog Okuyucuları ben inekle sayısal öğretmenlerinden Kübra. Bugün sizlerle simya bilimine doğru bir yolculuğa çıkacağız. Hazırsanız başlayalım!
Simya diğer bir adıyla alşimi, Arapça’da ‘al-kimiya’ kelimesinden gelmektedir. İngilizce’ye de alchemy olarak geçmiştir. Simya hem doğanın ilkel yollarla araştırılmasına hem de erken dönem ruhani felsefe disiplinine işaret eden bir terimdir. Kimya, metalurji, fizik, astroloji ve sanat gibi dalları da bünyesinde barındırmıştır. Simya ilk olarak Mezopotamya, Antik Mısır, İran, Hindistan ve Çin‘de ortaya çıkmıştır. Simya hakkındaki çoğu antik kaynak Demokritos’u ilk büyük simyacı, daha doğrusu simya faaliyetini ayrıntılı olarak belgeleyen ilk kişi olarak kabul etmiştir. Simyacılar hakkındaki genel görüş onların sözde bilim insanı (pseudo-scientist), hatta kaçık oldukları yönündedir. Bunun nedeni simyacıların kurşunu altına çevirmeye çalışmaları, evrenin dört elementten (toprak, hava, su ve ateş) oluştuğuna inanmaları ve zamanlarının büyük çoğunluğunu mucize ilaçlar, zehirler ve sihirli iksirler hazırlamaya harcamalarıdır.
Orta Çağ‘dan itibaren Avrupalı simyagerler hem madenleri altına çevirecek hem de ölümsüzlük iksiri yaratılmasında kullanılacak efsanevi bir madde olan felsefe taşının bulunması için büyük çaba sarf etmişlerdir. Simyagerler, yüzyıllar boyunca büyük saygınlık görmüş ve destek almışlardır. Bu saygınlık ve desteğin nedeni zamanlarının kimya endüstrisine yaptıkları katkılar olmuştur. Bu katkılar arasında barutun keşfi, madenlerin test ve rafine edilmesi, metaller üzerindeki çalışmalar, mürekkep, kozmetik, boya üretimi, deri boyanması, seramik ve cam üretimi, likör ve esans üretimi vb. sayılabilir.
Simya, 18. yüzyıl boyunca özellikle Orta Avrupa‘da uygulanmaya devam etmiştir. Ancak simyanın ömrü, bilim insanlarının 18. yüzyılın sonlarında simyanın temelini yıkan değişmez elementler gibi yeni keşifler yapmasıyla sona ermiştir. Bilim insanları artık etrafımızdaki dünyaya dair hipotezlerini test etmek için geçmişe ve antik metinlere odaklanmak yerine geleceğe ve teknolojiye bakmaya başlamışlardır.
Bu yazımızda şimdilerde etkisini kaybetmiş de olsa zamanında birçok insanın üzerine büyük emekler vererek çalıştığı, kimyanın temellerinin atılmasına katkı sağlamış simya bilimine minik bir yolculuk yaptık. Başka yazılarda görüşmek üzere sevgili okur. inekle ile kalınn!😊
Kübranur Aktan
18.03.2024