Üniversitede Temel Bilim Okumak

Merhaba inekle Blog Okurları, ben sayısal ders öğretmeni Tutku Türe. Kimya bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim. Bu yazımda kendi gözlem ve tecrübelerimi de aktararak “üniversitede temel bilim okumak” konusundan bahsedeceğim. Temel Bilimlerin fizik, kimya, biyoloji vb. alanları içeren disiplinlerin genel adı olduğunu biliyoruz fakat özellikle eğitim içeriği ve uygulama kısmı konusunda yeterli bilgi olmaması sebebiyle bugün bu kısmı vurgulamak istiyorum.

Eğitim içeriği bu alanların temel prensiplerini, teorilerini ve uygulamalarını kapsıyor. Kendi branşımdan örnek vermek gerekirse; bu sürecin bir parçası olan deney yapmak, rapor yazmak tam da teorinin uygulamaya döküldüğü kısımdır. İçerik bu kadar detaylı olduğu için eğitimimiz devam ederken gözlem amacıyla haftada en az 2 gün laboratuvarda bulunuyoruz. Diğer bölümlerde uygulama kısmı zorunlu staj tarihlerinde olurken temel bölümlerde eğitimimiz süresince oluyor. Zorunlu laboratuvarlarımız dışında çeşitli araştırma gruplarında ya da TÜBİTAK projelerinde yer alabilme imkanına da sahibiz. Bu da aslında temel bölümlerin geneli için çok büyük bir avantaj.

Bilimle bu kadar  iç içe olmak ve sonsuz bir bilgi akışıyla karşı karşıya olmak motivasyonunuzu önemli ölçüde arttırıyor. Laboratuvarlarda ayakta saatlerce deney yapmak, küçük bir hata da bile tekrar başa sarmak bu sürecin zorlayan kısmı olduğundan motivasyon bu noktada devreye giriyor. Bu yüzden sevdiğiniz bir alanı seçmenin yanı sıra branşın en ince detayına kadar işleneceği için bundan keyif alabilir miyim öncelikle bunu düşünmelisiniz.

 Her bölümde olduğu gibi artılar eksiler mevcut ancak temel bölümler için genel bir pencereden bakarsak hem teoriği hem uygulama kısmını aynı anda görmenin kişiye çok büyük bir getirisi olduğunu düşünüyorum. Analitik düşünme, problem çözme ve iletişim becerilerini geliştirmenin yanı sıra, kişiye kritik düşünme ve araştırma yapma yetenekleri kazandırdığını söyleyebilirim.

İş imkanları konusuna gelirsek ; eğitim içeriğinden de anlamış olduğumuz üzere temel bilimlerin yeri geniş bir alana yayılmış durumda. Bu bölümlerden mezun olurken örneğin kendi bölümüm için kimyager adayı olmanın yanı sıra okurken formasyon alabildiğimiz için aynı zamanda öğretmen unvanıyla mezun olabiliyoruz. Fizik, matematik, biyoloji için de aynı durum söz konusu. İlaç,gıda,kozmetik vb. tüm alanlarda kimyagere ihtiyaç duyulduğundan kimya bölümü için çok daha geniş bir yelpaze mevcut.

“Bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve ulusun her bireyinin kafasına koyacağız.”

                                                                                     Mustafa Kemal Atatürk

Sevgili inekle Okuyucuları, kendi deneyimlerimi aktardığım bu yazı ile umarım aklınızdaki sorulara yanıt bulabilmişimdir.

Sizlerin de tutkuyla bağlı olduğunuz işi yapmanızı ve başarıların hep sizinle olmasını diliyorummm.🍀

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. 👋

SEVGİYLE KALIN : )))

 Tutku Türe   

 16.03.2024

Leave a Comment