Sınav Günü, Sınav Başlayana Kadar Neler Olacak?

YKS’ye bu kadar az kalmışken sınav gününe değinmemek olmaz. Seni şimdi bu konuda detaylıca bilgilendirelim.

Sınav bildiğin gibi saat 10:15’te başlayacak ama 10:00’dan sonra içeriye kimse alınmıyor. Bu yüzden erken gitmende fayda var. Çoğunlukla 9:30 itibariyle sizi içeri almaya başlayacaklar. Yanınızda kimliğiniz ve sınav giriş kartınız olmalı kapıdan içeri girerken. Sınav giriş kartının renkli olma gibi bir zorunluluğu yok, bunu da belirtmiş olayım. Kapıdan girerken üstünüz aranacak. Bu sene içerisinde yapılan bazı sınavlarda emanet alımı yapıldı. Yani sınava girecek kişiler eşyalarını okula emanet edebildi ama YKS kılavuzunda ”Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adaylar, sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç gereç vb. getirmemelidir.” ibaresi yer alıyor. Bu yüzden yasaklı eşyalar için birinin size eşlik etmesinde veya onları yanınızda getirmemenizde fayda var.

Arama kısmını geçtikten sonra sınav giriş kağıdınızda bulunan bilgilere göre sınıfınızı buluyorsunuz. Sınıftaki görevli size oturacağınız yeri gösterecektir. Sıranızda kalem, silgi, kalemtraş ve peçete bulunan bir kutu olacak. Sınıfa erkenden girip yerinize otursanız bile 9:45’e kadar tuvalete gitme imkanınız var. O yüzden rahat olabilirsiniz. 9:45 itibariyle üzerinde fotoğrafınız olan optikler size dağıtılacak, TC kimlik numaranızı ve kitapçıklar size dağıtılınca kitapçık numaranızı dolduracaksınız. ”Kitapçık numaramı doğru kodladım.” yazan ayrı bir kutucuk bulunuyor. Bunun da mutlka doldurulması gerekiyor. Kitapçıklar kapalı bir poşetin içinde gelecek size. Sınıftaki görevli poşeti açmanızı söyleyip kitapçık üzerindeki kısımları doldurmanızı isteyecek. Kitapçığın üzerinde bir kare kod mevcut. Görevliler bu karekodu oradan çıkartıp kendi yoklama defterlerine yapıştıracaklar. Senin burada yapman gereken herhangi bir şey yok. Sonrasında size kitapçığınızı kontrol etmeniz için 20-30 saniyelik bir süre verecekler. Bu sürede bir iki soru yakalarım gibi bir şey düşünme. Yapman gereken daha önemli bir şey var; o da kitapçık sayfalarının tam olduğuna emin olmak. Eksik bir sayfa varsa bunu sınıftaki görevliye bildirmelisin.


Geriye ise son 5 dakika kalacak ve sonrasında sınav başlayacak.
Sınıfta dijital ve analog olmak üzere iki saat mevcut olacak. Dijital saatin içerisinde bir kamera mevcut.
TYT’de sınav süresinin ilk 100 dakikası, AYT’de sınav süresinin ilk 135 dakikası, YDT’de sınav süresinin ilk 90 dakikası tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeniz, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmanız yasak.

Son 5 dakika kaldığında görevliler sesli olarak da bilgilendirecekler.

Sınav bitti uyarısından sonra ise görevliler kağıdınızı toplayacak ve sonrasında çıkış yapabileceksiniz.

Ali Ş. / Psikolojik Danışman

Leave a Comment