Sınav Sürecinde Sosyal Medya Yanıltmacası
Sosyal medya artık hayatımızın vazgeçilemez bir parçası. Koronavirüs ile beraber evde daha çok kalıyor, telefonlarla ve sosyal medyayla çok daha fazla haşır neşir oluyoruz. Özellikle hayatın önemli dönüm noktalarından olan sınavlardan (LGS-YKS) birine hazırlanıyorsanız sosyal medyayı kullanırken çok dikkatli olmalısınız.
Ders çalışırken etrafınızda çalışan birilerini görmek motivasyonunuzu arttırır ve sizi ders çalışmaya iter. Pandemiyle beraber dijitalleşen her şey gibi artık etrafımızda ders çalışan kişiler görmek için sosyal medyaya bakıyoruz. Bu, bizi olumlu yönde etkileyebilir ve masaya oturabiliriz ancak bazı zamanlarda ise olumsuz yönde etkiler ve kendimizi yetersiz hissedebiliriz. Kendimizi sosyal medyadaki kişilerle karşılaştırıp yetersiz hissetmek kendimize yapabileceğimiz en büyük kötülüklerden birisi çünkü herkesin sınav süreci kendine özeldir ve eksiklikleri farklıdır. Bu nedenle kendimizi sosyal medyada gününün büyük çoğunluğunu(on-on iki saat) ders çalışarak geçiren kişilerle karşılaştırmamalıyız. Ben hep şunu söylerim: “Eğer günde on saat çalışan her kişi prestijli okullara gidecek olsaydı bu okullarda yer kalmazdı.”. Önemli olan şey masada kaç saat oturduğunuz değil, çalışmanızdan ne kadar verim aldığınızdır. Gün sonunda kronometrede on saati görebilirsiniz, ancak belki bunun dört saatinde verimli çalıştınız. Bunun yerine masada dört saat oturup verimli bir dört saat geçirmek size daha çok yarar sağlayacak.
Sosyal medya bir kekin en güzel dilimidir aslında. Her şey orada mükemmel görünür. On saat çalışıldığını gösteren kronometreler, masada renk renk fosforlu kalemler, özenle sıralanmış kitaplar… Arka plan ise bambaşkadır. Fotoğrafta olmayan kısımdaki silgi çöpleri, yapılamayan sorular, dalgalanan deneme netleri ve zaman zaman yaşanan motivasyon kayıpları… Hepimiz insanız, hepimizin yapamadığı sorular, ders çalışamadığı zamanlar olabilir ve böyle zamanlarda sosyal medyaya bakıp bunları sadece sizin yaşadığınızı düşünebilirsiniz ancak yalnız değilsiniz. Sınav süreci inişli çıkışlı bir yol ve zaman zaman yorulmak gayet doğal. Böyle zamanlarda kendinize bunun normal olduğunu, yalnız olmadığınızı hatırlatıp bir iki gün tatil verebilir ve hobilerinize yönelebilirsiniz böylelikle ders çalışmaya tekrar başladığınızda tazelenmiş bir zihinle daha verimli çalışabilirsiniz.
Herkese bu zorlu süreçte başarılar diliyorum.
Beril IŞIK
10.07.2021