Cornell Not Tutma Tekniği

Yeni sınav döneminin başlamasına çok az bir süre kaldı. Gerek LGS öğrencilerimiz gerek de YKS öğrencilerimiz bu uzun soluklu süreç için kollarını sıvadılar, diyebiliriz. Bu noktada da siz öğrencilerimize biraz daha katkı sağlamak amacıyla size bugün Cornell not tutma tekniğinden bahsetmek istiyorum. Öğrencilerin, bir dersin başından sonuna kadar aktif olmasını sağlayan bu yöntem, birçok üniversite öğrencisinin hızlı ders akışlarında imdadına koşmaktadır. En verimli tarafları: Kişisel not tutma deneyimini yaşarken zamanı verimli kullanmak ve daha az yorucu ders süreçleri yaşamaktır. Biliyoruz ki bir derste bahsedilen her şeyi yazmak çok da verimli bir yöntem değildir. Verimli olan yöntem: Derste verilmek istenen öz bilgiyi düzenli olarak organize etmek ve belleğe kaydetmektir. Ve bunu yaparken kişisinin kendi sözcükleri ile yapması büyük bir önem arz etmektedir. Çünkü herkes bireysel öğrenir ve bu bilginin hatırlanması adına önemli bir unsurdur. Hadi gelin biraz da Cornell Not tutma tekniğinin içeriğine göz atalım.

Cornell Metodu, 1940’lı yıllarda Amerika’da bulunan Cornell Üniversitesi’nde Profesör Walter Pauk tarafından geliştirilen bir not tutma yöntemidir.

Cornell Not Tutma Tekniği 3 Aşamadan Oluşmaktadır:

1)Anahtar Kelimeler:

Bu bölümde dersin başından sonuna kadar konu adına önemli olduğunu düşündüğün kavram ya da olguları yazman gerekir. Çünkü beyin küçük izleri takip ederek öğrenmeyi sağlar. Ve böylece de öğrenme kalıcı olur. Bu noktada da bilginin en küçük yapı taşı anahtar kelimelerdir. Anahtar kelimelerin, konu ile ilgili olması oldukça önemlidir. Tabii bu kısma ipuçları ve kısaltmaları da eklemek mümkündür.

2)Notlar, Açıklamalar, Ayrıntılar:

Bu bölümde kişi ders sürecinde açıklamalı verilen kavramların, olguların notlarını tutmaktadır. Çok ayrıntıya girilmeden öz bir şekilde yazılmalı ve cümleler kişinin kendi kelimeleri ile oluşturulmalıdır. Böylece kişisel öğrenme ile edinilen bilgi uzun vadede unutulmayacaktır.

3)Özet:

Bu bölümde de konunun ana hatlarını, en önemli noktalarını not alıyoruz. Böylece ders adına tutulan not kısmının son kısmına gelmiş oluyoruz.

KULLANIM TAVSİYELERİ:

  • Bölümlerin hepsini, farklı renkli kalemlerle yazmaya gayret edin. Böylece beynininiz, öğrenme sürecini belli özelliklere göre sınıflandırır. Ve bu sınıflandırma sonucu görsel hafızanız ile bilgiyi hatırlamak sizin için daha kolay olur.
  • Not tutmanın tüm aşamalarında cümleleri kendiniz kurun. Sürece ne kadar aktif olarak katılırsanız o kadar iyi öğrenirsiniz.
  •  Dersi tekrar için sağ tarafı kapatarak, sol taraftaki kelimelerden notlar hatırlamaya çalışın. Bu şekilde gözden geçirip analiz edilen notlar arasında organizasyon sağlamış, zaman ve çaba tasarrufu sağlamış olursunuz.

Deniz BULUT

08.07.2021