Sınavlara hazırlanırken herkesin benzer çekinceleri ve soruları oluyor. inekle’nin Eğitim Danışmanı Emre’ye bu soruları yönelttik ve birçoğunuzun aklına takılan sorulara cevap verelim istedik.
Öğrenci öğrendiklerini okuyarak mı yoksa soru çözerek mi pekiştirmeli?
Bu konu iki bölümde incelenmelidir. Bahsettiğimiz sözel (coğrafya, tarih, dil ve anlatım, edebiyat vb.) bir ders ise o zaman öncelikli olarak konu çalışılması gerekir.Konular önce bir kez direkt okunmalı, sonra altları çizilerek bir kez daha okunmalı ve 3. dönüşte altı çizili kısımlar yazılarak tekrarlanmalıdır. Ardından da testlere yönelinmelidir.
Sayısal (matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji) dersler için ise konu okumaktan ziyade, konular için anahtar olan kısımlardan formül kağıtları hazırlanmalıdır.Bu kağıtlar önlerinde birkaç test çözerek formüllerin ve kavramların yerleştiğine inandıklarında bu sefer de kağıtlar önlerinde olmadan soruları çözüp, pekiştirmelerini tavsiye ederim.
Haftada kaç soru çözülmeli?
Bu konuda direkt olarak sayı vermek yanlış olacaktır. Öğrencinin yapısı ve hedefleri bu sayıyı saptamakta önemlidir. Ancak, genel konuşmak gerekirse bir öğrenci herhangi bir konudan 200 soruyu çözdüğünde minimum 175 tanesini doğru cevaplayamıyorsa konu tam olarak kavranmamış demektir.
Öğrenci kendini zor soruları çözerek mi test etmeli?
Zor soruları çözmek ancak A+ öğrenciler için mümkün olan bir durumdur ve öğrencilerin geneli için tehlikelidir. Çünkü öğrencilerin %90’ı zor olarak tabir edilen soruları çözemezler. Bu da öğrencilerin ders çalışmaktan tamamen uzaklaşmasına sebep olabilir. Bu yüzden öğrencilerinkademeli soruları içeren kitaplarayönelmesini tavsiye ederim.
Bir dersten en yüksek verim nasıl alınır?
Klişe gibi gelse de dersi sevmek çok önemlidir. Dersi sevmek ve dersin amacını anlamak çok önemlidir.Mesela bir öğrenci fizik dersinin amacının doğada olan olaylar ve onların sayısal hesaplamaları olduğunu özümsemelidir. Ya da tarih dersinin amacının geçmişte olan olaylardan ders çıkarmak ve tarih dersinin sebep sonuç ilişkisine dayalı olduğunu bilmelidir. Bunun dışında, öğrencilerin konu çalışmak ile soru çözmeyi paralel yürütmelerini tavsiye ederim. Ayrıca, öğrencilerin bir çoğunda gördüğüm en önemli yanlış, yapabildikleri ve kendilerine kolay gelen dersleri bolca çalışıp başarısız oldukları derslerden kaçmalarıdır.
One thought on “Sınava Nasıl Çalışılır?”
merhaba . bu sene 1.teogdan 7 yanlış yaptım biliyorum biraz çok ama ikinci sınavda belki komik gelebilir ama ful çekmek gibi bir hedefim var sıkı bir çalışma ile sizce bunu başarabilir miyim ?:)
One thought on “Sınava Nasıl Çalışılır?”
merhaba . bu sene 1.teogdan 7 yanlış yaptım biliyorum biraz çok ama ikinci sınavda belki komik gelebilir ama ful çekmek gibi bir hedefim var sıkı bir çalışma ile sizce bunu başarabilir miyim ?:)