Şubatta YKS Başkadır
Aslında birçoğumuz belirlediğimiz bölüm veya belirlediğimiz net hedefleri doğrultusunda şubat ayına kadar genellikle bir noktaya gelmiş oluyoruz ancak, şubat ayında yapılan benim hem kendi arkadaşlarımdan hem de arkadaşlarımın arkadaşlarından duyduğum bariz bir hatamız var. Bu da AYT konularını veya deneme çözmeye başlamayı ertelemek. Aslında şubat ayının önemi de tam olarak burada devreye giriyor. Şubat ayında artık AYT konularına başladıysanız denemelerine başlamanın da tam zamanı. AYT çalışmalarına daha önceden başlamış olsanız da, şubat ayında başlıyor olsanız da aslında şubat ayının size göstereceği şey nerede olduğunuz olacaktır. Eğer istediğiniz noktada iseniz aynı tempo ile devam edebilir, denemelerdeki yanlışlarınızdan küçük nüansları da kendinize ekleyerek yola devam edebilirsiniz. Öte yandan şubat ayında istediğiniz noktada değilseniz veya şubat ayında AYT adımlarını yeni atıyorsanız yine şubat ayının yol göstericiliğini kullanabilirsiniz. Çünkü ne sınava çok yakın ne de çok uzak olduğumuz bir aydayız.
Şubat ayında eksiklerimizi belirleyip konu çalışmalarımızı tamamlayarak bir yandan da AYT denemelerine ağırlık vererek çalışmalar sürdürülebilir. Nitekim kendi deneyimlerimden yola çıkmam gerekirse 2018 yılında sınava hazırlanırken AYT denemesi çözmeye ocak ayında başlamıştım. Şubat ayına geldiğimde artık istediğim noktayı biraz daha yakındım ama eksiklerimi de tespit edebilir bir haldeydim. Önümdeki 4 ay boyunca bu eksiklere yönelik bölüm denemesi bazlı çalışmalar yapmıştım. Aslında kısaca şubat ayında AYT temellerini atmaya başlamış olanlarımız için mart ayı hem TYT hem AYT için yükseliş dönemi olacaktır diyebiliriz.
Değinmek istediğim bir diğer konu da denemeleri çözdüğünüz saatler ve uyku düzeniniz. Sınava sabah saatlerinde gireceğiniz için aslında vücudu 4 ay önceden yavaş yavaş “bugün bu saatte bunu yapıyorum”a alıştırmak oldukça mantıklı bir seçim olacaktır. Bu demek değil ki denemelerinizin hepsini sabah çözmek zorundasınız. Ancak sınava 4 ay kalmışken en azından haftada 3 gün bu rutine kendinizi uydurmaya çalışırsanız sınav zamanında biyolojik olarak verimli saatler geçirebilir ve odağınızı maksimuma yaklaştırabilirsiniz.
Tüm bunların yanında elbette 4 ay boyunca tüm hayatınızı yalnız ders çalışarak geçirmeyeceksiniz. Zaten böyle bir stresin altına girmek de birçoğumuz için genelde zorlayıcı olmakla beraber bıkkınlığa ve pes etmeye neden olabiliyor. Hafta boyunca kendinize, bir gün birkaç bölüm dizi izlemek, bir gün -diğeriyle aynı gün de olabilir- arkadaşlarınızla dışarı çıkıp ders dışında şeyler konuşmak için zaman ayırmalısınız. Bu dizileri ve dışarı çıkmaları kendinize küçük ödüller gibi görüp hafta içinde motivasyon olarak da kullanabilirsiniz. Hedeflerinizi ve mutluluğu yakalamanız dileğiyle…
Cansu Tantavi
13.02.2022