Takım Çalışması ve Sporun Önemi
Merhaba değerli inekle öğrencisi, velisi ve öğretmeni! Bu yazıda, günümüzde çalışanlarda aranan en önemli özelliklerden biri olan takım çalışması ve iş birliği yeteneğinin oluşması ve geliştirilmesinde sporun, özellikle takım sporlarının öneminden bahsedeceğim.
Günümüzdeki iş yerlerinde, özellikle uluslararası şirketlerde genellikle üretim, kalite kontrolü, insan kaynakları, uluslararası ilişkiler gibi birçok alt birim bulunmaktadır. Araştırma şirketlerinde ise bu alt birimler farklı konularda çalışan laboratuvarlar olabilmektedir. Bu birimler ve/ya laboratuvarlar şirketin işleyebilmesi, kaliteli projelerin ortaya çıkarılabilmesi için sürekli iş birliği içerisinde olmalıdır. İş birliğinin temelini ise takım çalınmasında yer alabilmekten geçmektedir. Bundan dolayı bu iki özellik günümüz çalışanlarında aranan başlıca özelliklerdendir.
Sporda, özellikle basketbol, voleybol, hentbol, futbol gibi takım sporlarında sporcular arasında ve sporcu ile antrenör, yardımcı antrenör, kondisyoner, psikolog, beslenme ve diyetetik uzmanı, fizyoterapistten oluşan teknik ekip arasında iş birliği vardır ve bu takım çalışmasıyla olur. Bu demek değildir ki yüzme, artistik buz pateni, atletizm gibi sporların bireysel alanlarında takım çalışması ve iş birliği yoktur. Bu sporlarda da sporcuyla öncellikle teknik ekip olmak üzere, bağlı olduğu kulüpteki çalışan ve yöneticilerle de arasında iş birliği ve takım çalışması vardır.
Takım sporlarında bir oyuncu hata yaptığında diğer oyuncular hatayı telafi etmeye çalışır çünkü takımdaki her oyuncu ve kulüpteki her kişinin amacı aynıdır: etik bir şekilde mücadele edip oyunu kazanmak. Bu durumda, diğer oyuncular zamanla hata yapan oyuncuyu yargılamak yerine ona destek olmayı ve saygı duymayı öğrenir çünkü takım çalışması yargılamamayı, saygıyı ve hoşgörüyü gerektirmektedir. Bundan dolayı takım oyunlarında sadece bireysel performansın yanı sıra, sporcunun takımla olan ilişkileri ve takım çalışması içinde olabilmesi çok önemlidir.
Çocukluk döneminden itibaren yapılan sporlar, özellikle de takım sporları, sporcuya sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal olarak birçok fayda sağlamaktadır. Bunlar başlıca; stres durumunda odaklanarak iş yapabilme, iş birliği içerisinde olma, sorumluluk bilinci, takım çalışması, iletişim becerilerinin güçlenmesi ve gelişmesi, mücadele duygusunun gelişmesi, çalışkanlığa teşvik, güven duygusunun gelişmesi ve vazgeçmeme duygusunun aşılanmasıdır.
Sporla kazanılan bu zihinsel ve duygusal yetiler, kişinin ilerideki hayatında hem insan ilişkilerinde hem de iş hayatında, iletişim ve yönetim becerilerinde kişiye katkı sağlamaktadır. Bu yüzdendir ki spor aslında kişiyi hayata hazırlar diyebiliriz.
Beste Dipçin
28.07.2022