TEOG Türkçe Konuları ve Tavsiyeler

TEOG Türkçe konuları ve tavsiyeler

Ortak sınavın (TEOG) bir diğer kilit dersi de her zaman olduğu gibi Türkçe! Sınava bir hafta kala doğru bir sistem ile Türkçe netlerinizi arttırmanız ve sınav puanınızda da anlamlı bir yükseliş yakalamanız mümkün. İlk olarak fiilimsiler konusu vardır. Fiilimsiler konusunun üzerinde ciddi bir hakimiyet yakalamak istiyorsanız, öncelikle fiil nedir onu iyi kavramalısınız. İş, oluş, hareket bildiren kelimeleri gördüğünüz an tespit edebilmelisiniz. Çünkü, fiilimsiler bir nevi fiil konusunun alt konusudur. Öncelikle 7.sınıfta işlenen fiiller konusunu tekrar etmenizi tavsiye ediyorum!

O konuyu kavradıktan sonra fiilimsilere geçtiğinizde isimfiil, sıfatfiil ve bağfiilleri öğrenirken ekleri ezberleseniz dahi eklere bakarak fiilimsi çeşidini tahmin etmekten kaçının. Bir fiilin isimleşmesinin isimfiil, sıfatlaşmaşının sıfatfiil, iki öğeyi veya iki cümleyi bağlamasının da bağfiil olduğunu bilmeniz gerekir.
Fiilimsiler örnek bazlı bir konudur. Konuyu ne kadar iyi anladığınızı düşünürseniz düşünün çok fazla örnek soru görmelisiniz. Benim öngörüm konuyu tamamlamak için en az 100 soru çözmeniz gerekir.

 

İkinci konu cümlenin öğeleri konusudur. Bu da yine yoruma açık bir konudur. Sizden temel öğeler olan yüklem beklenir. Bu konu için ise en az 70-80 test sorusu çözülmelidir. Ayrıca, günlük konuşmalarınızda da cümlelerinizi aklınızda öğelerine ayırmaya çalışmak da fayda sağlar.

 

Üçüncü olarak paragrafta anlam konusu gelir. Bu konu hem bu sınavda hem de öğrenim hayatınız boyunca gireceğiniz tüm sınavlarda karşınıza çıkacak ve ayırt edici olacaktır. Bu nedenle tavsiyem paragrafta anlam konusunu çalışmayı kısa tutup soru çözümüne ağırlık verilmesidir.Birçok öğrencimde gördüğüm eksiklik uzun olan paragrafları pas geçmeleridir ki bu ciddi bir hatadır. Çünkü görüyoruz ki her yıl sınavlarda paragraf uzunlukları gittikçe artıyor. Yani, uzun bir metni doğru yorumlayabilenler bir adım öne çıkıyor. Bu nedenle çekinmeyin, ertelemeyin ve çok uzun paragraflarn üzerine gidin. Unutmayın ki, bu bir sıralama sınavı ve sınava iyi hazırlanan binlerce öğrenciyi birbirinden ayırt etmek için mutlaka can alıcı sorular hazırlanacak! Türkçe dersinde paragraf yorumu ayırt edici bir özelliği sahip. Paragraf yorumundan en az 120 soru çözmenizi tavsiye ediyorum.

 

Herkese iyi çalışmalar!
Emre Solmaz – inekle’nin Eğitim Danışmanı
Leave a Comment