Türkler Anadolu Topraklarına Nasıl Yerleşti?

Türkler Anadolu topraklarına oldukça büyük mücadeleler sonrasında yerleşmiştir. Tarihte Anadolu’ya yapılan ilk Türk akınları 4. yüzyılın sonunda Avrupa Hunları tarafından gerçekleştirilmiştir. Avrupa Hunlarından sonra 6. yüzyılda Sabarlar, Anadolu’ya girerek Konya Kayseri taraflarına kadar ilerlemiştir fakat hem Hunlar hem de Sabarlar Anadolu’ya yerleşmeyi düşünmeyerek yurtlarına geri dönmüşlerdir.

Pasinler Savaşı

Pasinler Savaşı Türklerin Anadolu için yaptıkları ilk savaştır. Savaş Bizans ve Büyük Selçuklu arasında gerçekleşmiştir, savaşın nedeni Bizans’ın Türk akınlarını durdurmak istemesidir. Erzurum’un Pasinler ovasında gerçekleşen savaş güneş battığında başlayıp sabaha kadar devam etmiştir. Büyük Selçuklu savaş meydanından çekilmiştir. Bizans kendini galip ilan etse de en büyük amacına ulaşamamış Anadolu’ya yapılan Türk akınları durmamıştır.

Malazgirt Savaşı

Türkler Anadolu topraklarına nasıl yerleşti
Türkler Anadolu topraklarına nasıl yerleşti

1071 yılında Muş’un Malazgirt ovasında gerçekleşmiştir, Savaş yine Büyük Selçuklu ve Bizans arasında gerçekleşmiştir. Savaşın nedeni Bizans’ın Türkleri Anadolu’dan çıkarmak istemeleri ve Selçukluların göçebe Türkmenlere yurt bulmak istemesidir. Savaşı Büyük Selçuklu kazanmıştır. Savaşın sonuçları: Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır, Türkiye tarihi başlamıştır, Bizans Ortodoks olmasına rağmen Katolik Avrupa’dan yardım istemiştir bunun sonucunda Haçlı Seferleri başlamıştır ve ilk Türk beylikleri kurulmuştur.

Saltukoğulları (1072-1202)

Ebul Kasım Saltuk tarafından Erzurum merkezli kurulmuşlardır. Anadolu’da kurulan ilk Türk beyliğidir. Gürcü Krallığı ile savaşmışlardır ve Haçlı Seferleri karşısında Anadolu’yu korumuşlardır. En önemli eserleri Erzurum’da Üç Kümbetler ve Erzincan’da Mama Hatun Türbesidir.

Mengücekliler (1080-1228)

Türkler Anadolu
Türkler Anadolu

Mengücek Gazi tarafından Erzincan yakınlarında kurulmuştur. Gürcü Krallığı ve Trabzon Rum İmparatorluğu ile savaşarak topraklarını genişletmişlerdir. Mengücek Gazi’nin oğlu İshak Paşa’nın ölümünden sonra taht kavgaları yüzünden Erzincan ve Divriği olmak üzere iki kola ayrılmıştır. En önemli eseri Divriği Ulu Camidir.

Danişmentliler (1080-1178)

Danişment Ahmet Gazi tarafından Sivas ve Kayseri çevresinde kurulmuştur. Anadolu’da kurulan en güçlü ve en büyük beyliktir. Haçlılar ve Bizans ile mücadele etmişlerdir. Danişmentlilerin önemli destanı Danişmentnamedir. Anadolu’nun ilk kubbeli tıp medresesini açmışlardır. (Yağıbasan Medreseleri)

Artukoğulları (1102-1409)

Artuk Beyin oğulları tarafından Diyarbakır çevresinde kurulmuşlardır. Artuklular tarım, ticaret ve hayvancılıkta çok gelişmiştir. Artuk Gazi’nin ölümüyle Mardin, Hasankeyf ve Harput olmak üzere 3 kola ayrılmışlardır. Ünlü bilim adamı El-Cezeri de Artuklular döneminde yaşamıştır.

Çaka Beyliği (1081-1093)

Çaka Bey tarafından İzmir merkezli olarak kurulmuşlardır. İlk Türk denizci beyliğidir. Çaka Bey Bizans’ın kışkırtmaları sonucu 1.Kılıç Arslan tarafından öldürülmüştür ve toprakları Bizans’ın eline geçmiştir. Günümüzde Türk Deniz Kuvvetlerinin kuruluş yılı, Çaka Bey’in deniz zaferleri esas alınarak kutlanmaktadır.

Türkler Anadolu: Miryakefalon Savaşı

Türkler Anadolu 2
Türkler Anadolu 2

Bizans önceki Türkleri Anadolu’dan atma isteklerinin başarısız olması sebebiyle daha çok ilerleyen Türklere karşı son bir savaş istiyordur. Bizans, Macaristan Krallığı ve Antakya Prensliği ittifağına karşı Türkiye Selçuklu Devleti vardır. Bizans ordusunun 70.000 kişi olduğu söylenirken Selçuklular 50.000 kişidir. Savaşı Türkiye Selçuklu Devleti kazanmıştır. Savaşın sonuçları şunlardır: Türkler Anadolu’ya kesin yerleşme sağlamıştır yani Anadolu’nun tapusunu almıştır, Bizans’ın Anadolu’yu geri alabilme düşüncesi ortadan kalkmış ve Bizans vergiye bağlanmıştır, Bizans Türklere karşı savunmaya geçmiştir, Batılı kaynaklarda Anadolu Türkiye adıyla anılmaya başlanmıştır ve Türklerin Batıya ilerleyişi hızlanmıştır Batı Anadolu’da Türk nüfusu artmıştır. Bu savaş sonunda Türkler bir daha hiç gitmemek üzere Anadolu’ya tamamen yerleşmiştir.

Ders içerikleri ve stratejilerle ilgili mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak değerlendirme yapmalısınız.

Leave a Comment