Üniversite Bölümleri: Mimarlık

Necmettin Erbakan Üniversitesi Mimarlık bölümünde okuyan, inekle.com öğretmenlerinden Berru ile bölümü üzerine konuştuk. Tercih yapmadan önce okumanızı öneririz. Ayrıca, inekle forum’da mimarlık üzerine birçok yazı, soru, farklı fikir var. Daha fazla bilgi almak için oraya da göz atabilir, siz de sorularınızı sorabilirsiniz. Buraya tıklayıp forumdaki konu başlığına gidebilirsiniz.

Tercih yaparken neye önem verdin? Neden mimarlığı seçtin? 
Lise hayatım boyunca Matematik bölümünü istemiştim, öğretmenlerim “Matematik okuma, eğer matematiği bu kadar çok seviyorsan mimarlık oku!”diye her fırsatta söylüyorlardı. Gel gelelim lise son sınıfa geldim, bir şeylerin farkına vardım ve tercih zamanı uzun araştırmalar sonucu bu aklımdan geçmeyen bölümü tercih listemin her satırına yazdım. Mimarlık, tarihin en eski mesleklerinden, uygarlıklar yapılarıyla yükselip, anılırken bu mesleğe hayran olmamak elde değil.

Bölümünde ne gibi dersler görüyorsunuz?
Bölümümde genel olarak stüdyo dersleri görmekteyiz. Toparlarsak proje, statik, yapı, tasarım ağırlıklı ve bunların yanında mesleki anlamda seçmeli dersler görüyorum.

Sınavlar yazılı mı, sözlü mü, test şeklinde mi, proje mi vs ağırlıklı?
Sınavlar proje ve yazılı şeklinde ki bir de baş belası JÜRİ var:) Mimarı Tasarım derslerinin (stüdyo derslerinin) jürisi oluyor, paftaları asıyorsun, maketler yapıyorsun, 4 (hoca sayısı az veya fazla olabilir) hocanın karşısında projeni savunuyorsun. Savaş gibi bir şey ama kimse ölmüyor.

Kimler bu bölümü kesinlikle seçmemeli?
Ne yazık ki bölümümüz çok masraflı, inanılmaz paralar kağıt kürek o tip şeylere gidiyor, maddi anlamda sıkıntı yaşayacaklar burs vs. bulabilirlerse rahat bir okul hayatı geçirebilirler.(Aşırı masraflı bir bölüm)
Ayrıca özgüveniniz yoksa, konuşamıyorsanız, aşırı duygusalsanız, ağır sözler karşısında ayakta duramıyorsanız, gezmek, üniversite hayatı yaşamak istiyorsanız bu bölüme gelmeyin.
Öğrencileri forumdan vs. uyarıyorum bazı konularda, kötümser olduğumu düşünebilirler, buradan açıklık getireyim:
Ben de sizler gibi bölüme gelmeden önce internetin altını üstüne getirdim, mimarlarla görüştüm. “Yetişmiyor, sabahlıyoruz, uyumuyoruz” laflarını bolca duydum ve ne dedim biliyor musunuz, evet evet, sizin dediğinizin aynısı, “son güne bırakırsan yetiştiremezsin elbette, ya biraz da abartıyorlar sanki, ben yaparım, son güne de bırakmam….” ve okula geldiğimde herkesin bunu diyerek geldiğini gördüm, bir süre sonra aynı cümleleri bizde kurmaya başlayınca bu söylenenlere inandım.(geç olsa da)

Kimler bu bölümü sevebilir?
Bir ressam ünlü olacak bir tablo yaptığında biri alır ve onu evinin odasında sergiler, ama bizler açık hava müzesi gibi, eserlerimiz her yerde ve kullanılabilir.
Hayal gücünüz yüksekse, matematik ve fiziğiniz iyiyse (aslında lise hayatı boyunca dinlemediğiniz, ne işimize yarayacak dediğiniz tüm bilgileri kullanıyoruz, evet evet tüm bilgileri) bu bölümü sevebilirisiniz.

Üniversitende bu bölümü seçeceklere ne tavsiye edersin? 
Bu bölüm hayal ettiğiniz gibi olmayabilir ama sabırlı olun, bir süre sonra bu düzene alışıyorsunuz.
Okul seçerken her branştan hoca var mı diye bakın, yapı bilgisi anabilim dalı özellikle, çünkü bina bilgisi üzerine bir yoğunluk var.

Leave a Comment