Üniversite Sınav Sistemi: Nasıl Hazırlanılır? Derece Öğrencilerden Taktikler!

Üniversite sınavı gençler ve aileleri için önemlidir. Üniversite sınavına hazırlık aşamaları bu yüzden önem arz etmektedir.

Üniversite sınavı nedir? Günümüze kadar nasıl bir değişime uğramıştır?

Universite Sinav Sistemi

Ülkemizin kuruluşundan bu yana üniversite sınav sisteminde birçok değişim oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin kendi sitesinde yayınlanan bilgilere göre 1960’lı yıllara kadar sayısı az olan lise mezunları nedeniyle fakülteler başvuran öğrencilerin tamamını sınavsız kabul etti. Zamanla artan talepler doğrultusunda önce mezunların lise bitirme derecesine göre seçimler yapıldı daha sonraysa bazı fakülteler kendi sınavlarını yapmaya başladı. Bu sistem aynı zamana denk gelen sınavlardan dolayı öğrencilere seçim yapmak zorunda bırakıyordu bu yüzden de öğrenciler ve veliler zor durumda kalabiliyordu.

Universite Sinav Sistemi 2

1974’te tek bir merkezden yapılmasına karar verildi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı adıyla başlanan sistem, 1981 yılında iki basamaklı hale getirildi. Birinci basamak olan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) nisan ayında, ikinci basamak olan Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) ise haziran ayında gerçekleştirildi. 1982 yılındaysa öğrencilerin diploma notu alınarak ortaöğretim başarı puanı (OBP) oluşturuldu ve belli düzeyde sınav puanlarına eklendi.

1999’da sınav sistemi tek basamaklı hale getirildi. ÖSS ve ÖYS olarak iki basamakta gerçekleştirilen sınav ÖSS olarak tek basamaklı yapıldı.

2010 yılındaysa tekrar iki basamaklı sisteme geçildi. Birinci basamak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ikinci basamak ise Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak isimlendirildi.

2018 yılında kullanılmaya başlanan ve halen kullanılmakta olan sistem ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’dır. İki basamakta gerçekleştirilen sınavın ilk basamağı herkesin girdiği ortak bir sınav olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), ikinci basamak ise öğrencilerin alanlarına göre çözdükleri Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavıdır.

Universite Sinav Sistemi 3 1

2021 YKS sınavında sayısal alanda ilk 5 bin’e giren öğrencilere göre YKS’ taktiklerini paylaşacağız.

Çalışmaya ne zaman başlamak lazım?

Öğrencilerimize göre tüm sınıflarda derslere gereken önemi vermek lazım ama en önemli senenin son sene olduğunun da bilincinde olmak gerek. Çalışmaya başlamanın bir zamanı yok. Hiçbir zaman geç değildir. Son 3 ayda bile derece yapmış birçok öğrenci bulunmaktadır. Olabildiğince disiplinli ve uzun soluklu çalışmak tabii ki YKS adaylarına avantaj sağlayacaktır ama çalışmaya sonradan başlamış adayların da asla ümitsizliğe kapılmaması gerek.

Sınav sürecindeki en önemli dış faktör nedir?

Universite Sinav Sistemi 4 1

Sınav sürecindeki en önemli dış faktör olarak öğrencilerimiz psikolojiyi bizlere göstermektedir. Alınan sınav sonuçları olabildiğince az kafaya takılmalı ve ders çıkarma odaklı olmaya çalışılmalı. Hataların üzerine korkusuzca gidip onlardan ders çıkarmaya çalışan öğrenciler başarıya ulaşmaktadır. Buradan şunu anlıyoruz ki bir YKS adayı her zaman kendini gelişime açık tutmalı ve bunun için çabalamalıdır.

Motivasyon kaynakları neler olabilir?

Sınav sürecinde yer yer YKS adayları motivasyona ihtiyaç duymaktadır. Motivasyonun insanı etkilediği gözler önünde. Peki motive edici unsurlar nelerdir?

Bu unsurlar kişiden kişiye değişmektedir. YKS adayının kendisi bunu en iyi bilecek kişidir. Bunlar sınav sonucunda alınan burslar olabilir ya da istediği, hayalini kurduğu üniversitenin fotoğraflarını görebileceği yerlere koyup ona bakmak olabilir hatta bitirdiği kitapları bir alanda biriktirmek de onlara bakınca YKS adayında bir motive kaynağı olabilir. Öğrenci kendi için en uygun motivasyon kaynağını seçip hayatına yerleştirebilir ve ihtiyacı olduğunda kullanabilir.

Peki motivasyon şart mı?

Motivasyon neredeyse tüm insanları derinden etkilemekte bunu biliyoruz ama motivasyon sandığımız kadar önemli mi?

Motivasyon sanılanın aksine o kadar da gerekli değil. Asıl önemli olan disiplindir çünkü insan motive olduğunda da çalışmak zorundadır motive olmadığında da çalışmak zorundadır. Bu da ancak disiplinle olur. Disiplinli insanın yakıtı motivasyon değildir. Disiplinli insan her daim yola hazırdır. Motivasyonsa yola çıkarıcı bir unsurdan öte görülmemelidir. Sadece YKS adayları değil birçok insanın bunu aklında bulundurması gerekmektedir.

YKS’de dahil olmak üzere birçok sınavı kazanmanın en büyük şartı disiplindir.

Online özel ders ihtiyacınız için doğru adrestesiniz, sitemizi keşfedin.

Leave a Comment