Yatay Geçiş ve Dikey Geçiş
Tercih dönemi sonlanmadan önce birçok öğrencinin merak ettiği bir konu olan yatay ve dikey geçiş sistemi ile ilgili kısa bir bilgi vermek istedik. Yatay ve dikey geçiş mümkün mü? Aslında bu sorunun cevabı hem evet, hem hayır.
Öncelikle neden bahsettiğimizi anlamak önemli. Yatay ve dikey geçiş bir üniversite bölümünde okurken sınavla ve o yılın ortalamasıyla başka bir üniversitenin aynı bölümüne veya bulunduğunuz üniversitenin başka bir bölümüne geçmektir. Örneğin; İstanbul Teknik Üniversitesi‘nin Endüstri Mühendisliği’ne kayıt yaptırıp birinci veya ikinci sınıfın sonunda Boğaziçi Üniversitesi‘nin Endüstri Mühendisliği bölümüne geçmektir.
Her sene sonunda okullar belli kriterler belirlerler ve bu kriterlere uyan öğrenciler geçişi gerçekleştirebilirler. Yani, yatay ve dikey geçiş yasal olarak mümkündür ancak, hiçbir zaman garanti değildir çünkü çok da kolay değildir. Geçiş yapabilmeniz için bulunduğunuz sınıfın en parlak öğrencilerinden biri olmanız gerekir. Yani sizinle aynı üniversite giriş puanını almış ve sizin kadar çalışkan 100-200 öğrenci arasından ilk 3’te, belki de ilk sırada yer almalısınız.
Üniversite içerisinde yapılan bölüm değişikliklerine üniversite yönetimleri pek taraftar değildir. Örneğin geçmiş yıllarda Orta Doğu Teknik Üniversitesi‘nin Maden Mühendisliği’ne giren bir öğrenci, birinci sınıfta çok çalışarak üniversite puanı kendi puanından çok çok daha yüksek olan bölümlere geçiş yapabiliyordu. Ancak, sonradan gelen 12.5 puan kuralı ile yönetim buna engel getirdi. Bu kurala göre geçiş yapabileceğiniz bölümler kendi bölümünüzün puanından 12.5 puan fazla olabiliyor.
Tabii her üniversitenin getirdiği düzenlemeler farklı. O nedenle herhangi bir karar vermeden önce bu konuda yeterince bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun! Hayal kırıklığı yaşamamak için geçiş yapamamanız durumunda da okumaktan mutlu olacağınız bir bölüm seçin.