YGS’de Çalışılması Gereken Konular

ygskonularineler

Eğitim-öğretim yılının ortalarına yaklaşırken, bu seneki YGS için hazırlanan 12. sınıf öğrencilerini de bir telaş sardı. 23 Mart 2014, Pazar günü gerçekleşecek olan YGS’ye  başvurmak için yarın son gün olduğunu da hatırlatalım. Bu seneki YGS için bazıları çoktan çalışmaya başladı, bazıları ise sürekli bir erteleme halinde. Hatta çalışmaya başlamak için sınavdan önceki günü bekleyenler bile var!

YGS Çalışmaya Başlamadınız mı?
Bir türlü çalışmaya başlamamış, bu noktadan sonra çalışmak zor gelen ve bu stresi ertelemek isteyen bir kısım öğrenci ise “Benim için artık çok geç” diyerek, çalışmayı bir sonraki seneye erteliyorlar. Bu öğrencilerin kendini rahatlattığı nokta “Gelecek sene okul yokken çok daha rahat çalışırım” düşüncesi.
Temelde doğru gibi gözükse de, üniversitelerin iyi bölümlerine yerleşen öğrencilerin büyük çoğunluğunun lise son sınıftaki sınavla bölümlerine yerleştiklerini unutmayın. Bunun yanısıra, kendi kendini motive edebilen, tek başına programlı şekilde çalışabilen biri değilseniz, tüm arkadaşlarınız üniversitedeyken, okul da yokken düzenli bir şekilde sınava hazırlanmanız pek mümkün olmayabilir. Yani, bu kararı verirken iki kere düşünün.
Bildiğiniz üzere LYS neredeyse bütün lise müfredatını kapsayan büyük çapta bir sınavken, YGS neredeyse sadece 9.sınıf müfredatına dayalı bir sınavdır. Henüz ciddi bir çalışma içine giremediyseniz de hazırlanmak için çok geç olduğunu düşünmeyin. Halihazırda, kalan zamanınızı iyi değerlendirirseniz YGS için hazır bir hale gelebilirsiniz! Hangi konulara öncelik verebilirsiniz ona bakalım.
Nelere Çalışmalıyım?
Matematik için bir önceki yazıda belirttiğimiz noktalara önem göstermenizi tavsiye ederim. Özellikle sayılar konusu, problemler, temel kavramlar alanında bolca soru çözüp konuları dikkatlice çalışan bir öğrenci soruların 1/3’üne hakim hale gelebilir. 
Dil ve Anlatım yani Türkçe dersi ise sınavda en kolay kapılabilecek puanların olduğu alandır. Sözcükte anlam, cümlede anlam ve paragrafta anlam bu dersin iskeletini oluşturmaktadır. Öğrencilerin özellikle bu alanlarda bol soru çözmelerini tavsiye ediyorum.
Sosyal alanda öğrenciler için önce konuları çalışmak ardından soru çözmek daha doğru gibi gözükse bile kalan kısa sürede daha verimli olabilmek adına öğrencileri ağırlıklı soru çözümüne yönlendirmeyi daha doğru buluyorum. Çünkü birinci aşama olan YGS daha ziyade yorumlama yeteneği üzerine kurulu olduğu için konuyu çok iyi bilmeden bile soruları doğru yorumlayarak doğru cevaplara ulaşabilirsiniz. Ayrıca, genellikle sorularda bilgiler de verildiği için bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz.
Fizik Konuları
Fen konularının uzun vadeli ve yoğun çalışma gerektiren dallar olduğunu hatırlayalım.
Fizik konusunda öğrencilerin stratejik hareket etmesi zor. ÖSYM sürpriz yapabilir fakat, son 3 yıl içerisinde ciddi bir sürprizle karşılaşmadık. Genellikle her YGS konusundan 1 veya 2 soru sordular. Konular temel olarak fiziğin doğası, doğrusal hareket, dinamik, enerji, basınç, kaldırma kuvveti, ısı-sıcaklık, kırılma ve elektrik. “Ben yine de fizikten en azından bir kaç soru yapmalıyım” diyen diğer alan öğrencileri için ise tavsiyem kısmen diğerlerine göre daha kolay sayılabilecek hareket, enerji ve ısı-sıcaklık konularına yönelmeleri.
YGS Kimya Konuları
Kimya ise öğrencilerin sayısal alanda en rahat puan toplayabilecekleri alandır. Hem nispeten kolay, hem de konu kapsamı YGS açısından dardır. YGS Kimya konuları temel madde bilgisi ve atom bilgisi, periyodik cetvel, karışımlar, çözeltiler,indirgenme ve yükseltgenme tepkimeleri ve organik kimyadır. Bu konular arasında fizikteki gibi bir denge yoktur. Ancak, genel olarak ağırlık verebileceğiniz konular; sınavın ağırlığı, temel madde ve atom bilgisi ile periyodik cetveldir.
inekle Eğitim Danışmanı – Emre Solmaz
Leave a Comment