YKS Puanı ve Sıralamasıyla Yatay Geçiş Yapmak (Ek Madde 1)

Merhaba sevgili inekle Blog okuru! Ben sözel ders öğretmenlerinden Çağrı Sudenaz Çelikayar. Bu yazıda siz sevgili sınav öğrencilerimize istemediğiniz bir bölüm veya okulda olsanız bile her zaman bir çıkış yolunun olduğundan bahsetmek istiyorum. Benim hikayem tercih döneminde aslında hiç aklımda olmayan bir şehir ve üniversiteyi kazanmakla başladı.

Kendimde mezuna kalacak gücü görmemiştim. İstediğim okullar gelmeyince ben de bölüm odaklı tercih yapmıştım fakat işler sonrasında pek umduğum gibi olmadı. Yeniden sınava hazırlanmayı da düşündüm ve tekrar sınava girdim ama kırık OBP ile pek de mümkün olmadı. Uludağ Üniversitesi’nde Almanca Öğretmenliği hazırlık sınıfındayken, İstanbul Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümüne geçtim. Hem istediğim bölüm hem istediğim şehir ve ülkenin en iyi üniversitelerinden birinde okumak hep hayalimdi. Ve gerçekten de hayalimi gerçekleştirdim. 

Gelelim hazırlık sınıfında nasıl yatay geçiş yaptığıma. Ben, YÖK’ün sağladığı güzel imkanlardan biri olan ‘Ek Madde 1’ sistemi ile geçiş yaptım. Yani bu ne demek? Sınava girdiğiniz seneki sıralama ve puanınızla başka bir üniversiteye ve / veya bölüme geçmeniz demek. Hazırlık sınıfında olmasanız bile bu şekilde geçiş yapabilirsiniz ama tabii koşulları sağlamak şartıyla. Sıralamanızın ve puanınızın yetmesi en büyük koşul. (Yerleşeceğiniz programın puanına eşit veya yüksek olmalı) Bunun dışındaki diğer koşullar özel koşul sayılıyor ve bunlara YÖK’ün Ek Madde 1 Yönergesinden ulaşabilirsiniz. Başvurular bütün okullar için 1-15 Ağustos’ta başlıyor ve okulların kendi başvuru sayfalarından başvuru yapmanız gerekiyor. Daha da güzeli ise birden fazla okula veya aynı okulda birden fazla bölüme başvurabilmeniz. Örneğin ben Marmara Üniversitesi’ne de kabul edilmiştim. Daha fazla okula başvurarak imkanlarınızı genişletebilirsiniz. Ayrıca sıralama ve puanınız diğer başvuranlardan daha yüksekse kabul edilme olasılığınız daha yüksektir.

Bir de şunu eklemek istiyorum, örneğin siz eğer sınava TM puan türüyle girdiyseniz ve MF puan ve sıralamanız da oluştuysa, MF puan türünden öğrenci kabul eden programlara da yerleşebilirsiniz. 

Özetleyecek olursam, klişe gibi gelebilir ama her zaman bir çıkış yolu vardır. Mutsuz olduğunuz ve istemediğiniz yerde durmak zorunda değilsiniz! Umarım bu yazı sizlere faydalı olur ve içinizi biraz olsun rahatlatır! Bu konuyla veya farklı konularla ilgili bilgi edinmek isterseniz inekle üzerinden bana ulaşabilirsiniz! 

Çağrı Sudenaz Çelikayar 

11.03.2023

Leave a Comment