Zaman Yönetimi Üzerine

Merhaba inekle Blog Okurları, bugün konuşmamız gereken önemli bir konu mevcut. Konumuz: Zaman Yönetimi. Bazen çevremizde işlerini günü gününe yetiştiren kişilerle karşılaşırız ve sanki bu kişiler günleri 48 saatten oluşuyormuş gibi her aktiviteye koşup tüm işlerine zaman ayırabiliyorlar. Peki ya nasıl? Tabii ki herkesin kendine uygun farklı yöntemleri olabilir, ben de bugün sizlerle zamanınızı yönetmek için kullanabileceğiniz 3 yöntemden bahsetmek istiyorum.

1) Pomodoro Tekniği: Genellikle ders çalışırken tercih edilen bu yöntemi az çok hepimiz duymuşuzdur. Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bu teknikte her blok 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık molalardan oluşur. Bu bloklardan 3-4 tane tamamladıktan sonra ise daha uzun (15-25 dakika) molalar verilebilir. Bu teknikte amaç odaklanmamızı sağlamak. Beynimiz belirlenen bir görevi tamamlamak için 25 dakika olduğunu kabullenir ve bu süre kısa bir süre olduğu için o tek işe odaklanıp söz konusu işi bitirmeye çalışır. Bu teknik sayesinde uzun gibi gözüken işlerinizi parçalara ayırıp kolayca tamamlayabilirsiniz.

2) 1-3-5 Kuralı: Bu teknikte her güne bir büyük, üç orta ve beş küçük görev ayrılır. Sonrasında ise bu görevlerin günün hangi saatlerinde tamamlanacağı belirlenir. Bu sayede gün içerisinde hem önemli olan hem de daha basit işler tamamlanmış olur. Ayrıca bu teknikle her güne eşit miktarda iş yükü ayırmak da mümkün. Eğer uzun vadede belli bir program uyguluyorsanız bu teknik oldukça işlevsel.

3) Eat the Frog Tekniği: Mark Twain tarafından ortaya atılan bu teknik için kendisi diyor ki “Eğer işin bir kurbağa yemekse, onu sabah ilk iş olarak yapmak en iyisidir. Eğer işin iki kurbağa yemekse, en büyük olanı önce yemek en iyisidir.” Mark Twain’in dediğinden de anlayacağımız üzere bu teknikte amaç bizi yoracak ve zorlayacak bir iş varsa bunu ilk önce yapmak. Böylece günün geri kalanına bu işi halletmiş olarak devam edebilir ve enerjimizi diğer işlere de ayırarak daha verimli geçirebiliriz.

Zamanımız geri getiremeyeceğimiz unsurlardan biri. Bu yüzden verimli zaman yönetimi de oldukça kıymetli. Ben de bugün zaman yönetiminde yararlanabileceğiniz 3 teknikten bahsettim. Bunların faydalı olması dileğiyle. Sevgiyle kalın. 😊

Fatma Sıla Ay

06.09.2023

Leave a Comment