Zamanı Verimli Kullanmak: Pomodora Tekniği

İşler asla zor değildir, yeter ki onları küçük parçalara ayırmayı öğrenin.

                                                                                        Henry Ford        

Ders çalışmak, ödev yapmak herkesin kolaylıkla yapabildiği bir şey değil, öncelikle bu konuda hemfikir olalım. Hal böyleyken size ders çalışırken daha iyi odaklanmaya, verimliliği artırmaya, üretkenliğinizin sınırlarını zorlamaya yönelik ve size ders çalışırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağınız bir teknikten bahsetmek istiyorum: Pomodora Tekniği.

ahşap, aile, Analog içeren Ücretsiz stok fotoğraf

Pomodora, İtalyanca domates demektir. Bu tekniğin ilham kaynağı ise çoğumuzun özellikle babaannelerimizin, annelerimizin yemek pişirirken kullandıkları domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısı ya da sayacıdır. 1980’lerden beri çalışmakta sıkıntı çeken birçok insanın kullandığı ve memnun kaldığı tekniktir. Bu yıllarda bir üniversite öğrencisi olan Francesco Crillo bu zamanlayıcıyı ders çalışırken çalıştığı süreyi takip etmek için kullanıyor ve bu teknik ortaya çıkıyor. Peki neden Pomodora tekniği? Ya da Nedir bu Pomodora Tekniği?

Analog, Antik, antika içeren Ücretsiz stok fotoğraf
  • Pomodora tekniğinde çalışma sürenizde bölünmemek, işten farklı bir konuyla ilgilenmemek gerekir; bu da bize kendi kendimizi kontrol etmeyi öğretir.
  • Pomodora tekniği hedefleri küçük parçalara bölmeyi, kısa aralıklarla çalışabilmeyi gerektirir; bundan dolayı bize zamanı iyi kullanmayı öğretir.
  • Pomodora tekniği ile odaklanmanız ve dikkatiniz artar. Tekrar ders çalışmak için motive olmuş olursunuz.
  • Pomodora tekniği kısa zamandan sonra mola gerektirir; bu da zihnimizi tazelemek için bire birdir. Aynı zamanda kendinizi çok daha az yorgun hissedersiniz.
aciliyet, Antik, antika içeren Ücretsiz stok fotoğraf

Pomodora tekniğini sevmek için daha birçok özellik sayabiliriz. Fakat şimdi bu tekniğin nasıl uygulandığına bakalım;

Bu tekniği uygulamaya geçirmek ve en etkili şekilde bu teknikten yararlanmak için bir zamanlayıcıya ihtiyacımız var. Play Store, Apple Store, Android Market’te Pomodora tekniği üzerine birçok uygulama bulunmaktadır. Fakat çevrimiçi bildirim ve arama gibi şeylerin sizi rahatsız etmesini istemiyorsanız telefon yerine normal bir zamanlayıcı kullanmanızı öneririm.

Kahverengi Ahşap çerçeve üzerinde Kum Saati

Zamanlayıcımızı hazırladık, sırada plan yapmak var. Çalışmanız gereken dersi veya işinizi 5 dakikalık bir süre içinde planlayın. Pomodora  tekniğinin çalışma süresi 25 dakikadır. Çünkü bir insanın maksimum odaklanma süresi 25 dakikadır. Her 25 dakikaya bir Pomodora denir ve 25 dakikalık Pomodora tamamlandığında 5 dakika mola veririz. Bu standarttır. Buna uymamız gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken sırf bir işi, çalışmayı bitirebilmek için 25 dakikayı ve molamız olan 5 dakikayı da uzatmamak. Hep mi kısa mola? Hep mi 5 dakika? Hayır. 4 tane 5 dakikalık Pomodorayı tamamlayınca 15-30 dakika büyük bir ara verebiliyoruz.

Karanlık Odada Yanan Kağıt Tutan Kişi

Kendimden de şöyle bir örnek vermek istiyorum. Bu teknik tez, makale taraması yaparken masa başında zorla oturan beni bile masaya kilitledi. Gün içinde 6 Pomodoroluk yani 3 saat çalışmayla rutin işlerimi halledebiliyorum. Hiçbir şekilde zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum.

Macbook'un Yanında Açılmış Kitabın Düz Lay Fotoğrafçılığı

 Umarım Pomodora tekniğini anlattığım bu yazı hepinize faydalı olur. Bahsettiğim Pomodora tekniğini siz de uygularsanız harikalar yaratabilir, kafanızı dinç tutabilir, tüm işlerinizi planlı bir şekilde halledebilirsiniz.

Bence denemeye değer. 🙂

Şevval Sert

c76f9a29 5888 4dfc b43b 2673215a35e4

20.11.2021