1. Sayısal dersler için formül kağıtları hazırlayın ve formülleri aklınızda tutmak için elinizden geleni yapın. Aynı zamanda bu formülleri sorularda nasıl kullanacağınızı mutlaka bilin.
2. Sözel dersler için daha çok bilgiyi yorumlama kısmına önem verin.
3. Dil alanında kelime bilgisi ve paragraf sorularına yoğunlaşın.
4. Çıkmış soruların üzerinden gidin.
5. Sınav için sizi geren yakınlarınızdan ve arkadaşlarınızdan olabildiğince uzak durun.
6. Önümüzdeki sınav tek şansınız olmasa da sanki tek şansınız mı gibi düşünün ve sadece bu sınava konsantre olun.
7. Sınava çalışmayı ne zaman bırakacağınızı en iyi siz bilirsiniz. İster 1-2 gün önce bırakın isterseniz sınav salonuna girene kadar çalışın. Ama kendinizi fazla hırpalamayın!
8. Sınav öncesi mucizevi besin takviyesi ve ilaç önerilerine asla kulak asmayın. Daha önce aldığınız ve size iyi geldiğini düşündüğünüz vitamin, balık yağı gibi takviyeleri doktorunuz kontrolünde kullanabilirsiniz ancak daha önce hiç denemediğiniz ve bünyenizde ne sonuç vereceğini bilmediğiniz ürünlerden uzak durun.
Dilden sınava gireceklere öneriler
Dil bölümü öğrencileri diğer alanların öğrencilerine göre biraz daha rahatlar. Çünkü bu gruptaki öğrenciler daha az sayıda dersten sorumlular ve alanlarında yarışan öğrenci sayısı nispeten daha az. Ancak tabii iddialı üniversitelerin dil bölümleri her sene olduğu gibi yine en iyileri seçecekler. Bizim tavsiyemiz; en fazla sorunun paragraflardan sorulduğunu düşünecek olursak, az da olsa kalan sürede paragraf sorularına ağırlık vermeniz.
Deneme sınavları
Her ne kadar LYS’nin ilk sınavları bu hafta sonu gerçekleşecek olsa da deneme sınavları ile ilgili de birkaç öneride bulunmak istiyoruz.
Yıllardır söylendiği gibi deneme sınavlarını çözerken evde sessiz bir sınav ortamı oluşturmalı ve mutlaka süre tutmalısınız. Ancak unutulmamalı ki; deneme sınavı çözmenin amacı eksikleri tespit etmektir. Sınavı çözüp, kontrol edip, puanızı hesaplayıp sonrasında sınavı kenara bırakmak yerine takıldığınız konulara geri dönüp tekrar edin ve eksiklerinizi öğrenin.
Kalan günlerde deneme sınavı çözmek istiyorsanız 2012’den başlamanızı öneririz.
Neden B planı yapmamalısınız?
Çoğu öğrenci sınavdan önce kendine “Bu sene başaramazsam eğer…” diye başlayan bir B planı hazırlar. LYS ile ilgili hatırlanması gereken, bu sınavın tek ve son şansınız olmadığıdır. Bu sene istemediğiniz bir yere gireceğinize seneye hazırlanıp daha iyi bir bölüm kazanmanız sizin için çok daha iyi olacaktır.
Ancak, baştan yenilgiyi kabul edip “gelecek sene bir sınav daha var” ruh haline kendinizi sokarsanız bu seneki sınavdan istediğiniz sonucu elde edebilir misiniz?
Bu LYS’nin hayatınızın sonu olmadığını da hatırlayarak ama sanki bu sınav bir kez yapılacakmış gibi odaklanın. Unutmayın ki uzunca bir süredir çalışıyorsunuz ve üniversite hayatı şimdi çok yakın!