Üniversite Sınavı Sizi Hayatınızdan Alıkoymamalı

Sayısal ders öğretmeni Havva

“Mesleğin geleceğini düşünerek, iş imkanlarını göz önüne alarak ve en çok da “Acaba hangi mesleği yaparsam daha mutlu olurum?” diye sorarak bir seçim yaptım. Matematik Mühendisliği bölümünün sadece birkaç üniversitede olması da beni çeken ayrı bir etken oldu.”

Havva, Yıldız Teknik Üniversitesi, Matematik Mühendisliği 1. Sınıf

Sınava nasıl hazırlandın? Herhangi bir taktiğin var mıydı?
Aslında Lise 1’de konuları halletme düşüncesiyle başlamıştım. Zaten en azından o yılın konularını o dönemde halletmek birçok yükünüzü alıyor. Konuları öğrenmek çok önemli; fakat kuru kuruya değil, farkından olarak öğrenmek. Çünkü biz birçok konuyu öğrendiğimizi düşündüğümüz halde bir bakıyoruz ki, aslında hiçbir şey öğrenememişiz.

 

Konu öğrenildikten sonra, çok fazla soru çeşidi görülmeli. Çözdüğümüz ya da çözebildiğimiz sorular değil, çözemediğimiz sorular bizi ileriye taşıyacaktır. Bazen kendini bilerek inat etmek gerekir… Sonuçta sorular uzaydan inmiyor. Her öğrencinin -belki bazıları anında, belki bazıları biraz zaman sonra- ama herkesin çözebileceği sorulardır; yeter ki öğrenilmek istensin.
Sınava hazırlanırken en büyük yardımcın neydi?
Şüphesiz ki en büyük destekçim ailem olmuştur. Maalesef sınav stresi bende çok fazla vardı. Ve konuştuğumda sadece ailem beni rahatlabiliyordu. Arkadaşlarımı, öğretmenlerimi danışmanlarımı da unutamam. Sınavlar sizi her yönden geliştirip değiştirebiliyor. İşte bu devrede, her zaman yanınızda olan insanların varlığı sizi rahatlatıyor.
Şu an sınava hazırlanan öğrencilere ne tavsiye edersin, tüyoların var mı?
İlk başta bunun sadece bir sınav olduğunu ve kendilerinden daha önemli olmadığını bilmelerini isterim. Kimsenin sizin üstünden bir beklentisi olamaz. Yani ‘Kötü bir puan alırsam öğretmenlerim ve ailem ne der?’’ diye düşünmemelerini tavsiye ediyorum. Unutmayın; öğretmenlerimizin de ailemizin de tek beklentisi bizim mutlu olmamızdır. Ve sınava girecek olan arkadaşlarıma en iyi tavsiye sakin olmaları; çünkü stres altındayken yapabilinecek sorular bile gözden kaçabiliyor. Ve son olarak eğer son gün bile ders çalışmak istiyorsanız çalışın!
Tekrar sınava girecek olsan farklı yapacağın şeyler olur muydu?
Geriye dönüp baktığımda eksik bir şeyimin en azından konu öğrenim bakımından olmadığını düşünüyorum. Fakat bizim en büyük eksikliğimiz inekle.com gibi bir yardımcımızın olmamasıymış. 🙂 Sanırım tekrar sınava hazırlansam yapacağım ilk şey, daha çok soru çeşidi görmeye ve çözemediklerimi inatla çözmeye çalışmak olurdu.
Yıldız Teknik’li olmak ne demek?
Yıldız Teknik’li olmak, ilk başta kendine güveninin olması demek. Kendine olan inancının artması demek, çünkü Türkiye’nin sayılı üniversitesinden biri ve sen bu kurumun bir üyesisin. Yıldız Teknik’li olmak aynı zamanda kendini en çok geliştirebileceğin, geliştirirken de hiçbir etnik grubun etkisinde kalmayacağın bir üniversitede okumak demek.
Bölümünü isteyerek mi seçtin?
Sınav döneminde illaki her öğrencinin birçok hayali ve istediği bölüm olabiliyor. Dürüst olmak gerekirse, mühendisliği özellikle de teknik bir üniversiteyi hiç düşünmemiştim. Fakat tercih dönemi gelecek yılları düşündüğümde, eğer bir mühendislik dalı okumam gerekirse bunu en çok sevdiğim dersin mühendisliğini okuyarak mümkün olabileceğini düşündüm. Çünkü mühendislik fakültesinde okumak çok stresli ve yoğun bir tempo ve bunu da en iyi şekilde sevdiğin derslerle atlatabilirsiniz!
Seçim yaparken nelere dikkat ettin? Yardım aldın mı?
Mesleğin geleceğini düşünerek, iş imkanlarını göz önüne alarak ve en çok da “Acaba hangi mesleği yaparsam daha mutlu olurum?” diye sorarak bir seçim yaptım. Matematik Mühendisliği bölümünün sadece birkaç üniversitede olması da beni çeken ayrı bir etken oldu. Gerek bu bölümü okuyan mezunlarla konuşarak, gerekse büyüklerimle fikir alışverişi yaparak bu bölümü tercih ettim.
Eklemek istediklerin var mı?
Unutmayın; bu günler de geçecek ve sınava dahil hiçbir şeyi hatırlamayacaksınız. Bu yüzden çalışmayın demiyorum tabii ki de; çalışmalısınız ama yanınızda güzel anıları taşıyarak… Bu sınav sizi hayatınızdan alıkoymamalı; görevinizi, sorumluluklarınızı bildikten ve kendinize inandıktan sonra her şeyi yapabilirsiniz! Yeri geldiğinde gezmeyi, arkadaşlarınızla sohbet etmeyi ve ailenizle vakit geçirmenizi tavsiye ederim. En güzel yıllarınızı bir odaya çekilip de geçirmeyin.
Leave a Comment