Nedir bu MYS?

Liselere giriş sistemi bu sene baştan sona değişti. Sistemin adı Mahalli Yerleştirme Sistemi, ya da
Liselere Giriş Sistem olarak anılıyor. Sistemin içeriği ise büyük ölçüde belli oldu.

Sistem her öğrencinin sınava girmesi zorunluluğunu çözmek için getirildi. Yani sınava girmek istemeyen öğrenciler sınava girmeden de liseye yerleşebilecekler. Türkiye genelindeki öğrencilerin yaklaşık %10’u sınavla öğrenci olan okullara yerleşecek. Geri kala öğrenciler ise evlerine en yakın okullara gidecekler.

Sınav puanına göre öğrenci alacak okul türleri Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları ve bazı Anadolu Liseleri olacak. Bu okulların tam listesini ve kontenjanları mayıs ayında öğrenebileceğiz. Bu okulların dışında kalan ve her mahallede de olmayan yeteneğe dayalı liseler ( Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Liseleri ) kendi sınavlarını yapıp öğrenci alacak.

Sınava girmek için herhangi bir koşul yok. İsteyen her 8. Sınıf öğrencisi sınava girebilecek. Sınavda 90 soru olacak. Soru dağılımları Türkçe 20, Matematik 20, Fen Bilgisi 20, İnkılap 10, İngilizce 10, Din Kültürü 10 şeklinde olacak. Bu 90 soru için verilecek süre ise 135 dakika. Sınav sayısal ve sözel olarak iki kitapçık halinde yapılacak. Bu iki kitapçık arasında kısa bir ihtiyaç molası verilecek. Sınav soruları 8. Sınıf konularından oluşacak ve tamamen test olacak. Açık uçlu sorular bulunmayacak.

Yeni sistemle beraber bir değişiklik de okul başarı puanları üzerinde yaşandı. OKS, SBS, TEOG gibi
sistemlerde öğrencinin ortaokul boyunca sergilediği başarı girdiği sınavda bir puana dönüşüyor ve sınav puanına ekleniyordu. Bu sistemde ise öğrencilerin ortaokul boyunca gösterdikleri başarı sınav puanına eklenmeyecek. Yani öğrencinin seçilmiş liselere yerleştirilmesi sadece haziran ayında yapılacak sınavdan aldığı puana göre yapılacak.

Peki, 8. sınıfı bitirdik. Sınava girdik veya girmedik. Sıra geldi tercihlere. İşte en kafa karıştıran kısım
burası. Bir kere bir öğrencinin 5 tercih hakkı var. Eğer öğrenci sınava girdiyse tercihine sınavla alan okulları yazarak başlayacaktır. Sınava girmediyse, ya da yeterli puan alınamadıysa bu sefer tercih listesinde eve yakın okullar yer alacak. Bu öğrencilere evlerine yakın 9 okul sunulacak ve öğrenci beş tanesini tercih edebilecek. Öğrenciye sunulan bu 9 okulun içerisinde meslek lisesi, imam hatip lisesi ve anadolu lisesi olacak. Yapılan açıklamaya göre hiçbir öğrenci istemediği okul türünde okumak zorunda kalmayacak. Ama bu ne kadar sağlanabilecek bir şey bekleyip göreceğiz. Şu ana kadar bildiğimiz bilgiler bunlar olsa da sınavla alakalı kılavuz yayınlanana kadar başka şeyler de değişebilir ve netleşebilir. Bu süreç boyunca aklınızdaki her soruyu okulun psikolojik danışmanına mutlaka danışın.

Peki belirsizliğin devam ettiği bu süre boyunca ne yapabilirsiniz? Öncelikle evinize en yakın 3 anadolu
lisesi, 3 meslek lisesi ve 3 imam hatip lisesini internet üzerinden belirlemeye çalışın. Bu liseler size sunulacak kesin liseler olmayabilir ama genel olarak sizin bulduğunuz okullar çıkacaktır karşınıza. Çok farklı şeyler çıkmaz. Eğer bu 9 okuldan dört beş tanesi gitmekten memnuniyet duyacağınız okullar ise sınava hazırlanmama seçeneğini düşünebilirsiniz. Ama bu 9 okuldan yalnızca bir veya iki tanesine gitmek sizi mutlu edecekse ya da bu okulların hiçbirine gitmek istemiyorsanız o halde haziran ayında yapılacak sınava çalışmakta fayda var.

 

H.Ali
Eğitim Danışmanı / Psikolojik Danışman

2 thoughts on “Nedir bu MYS?”
Leave a Comment