TYT-YKS Öğrencisi 15 Tatilde Ne Yapmalı?

Ara tatiller sınava hazırlanan öğrenciler için çok değerli fırsatlar sunar. Peki bir YKS öğrencisi bu fırsatları nasıl yorumlamalı ve nasıl değerlendirmeli?

12. sınıf öğrencilerinin en çok şikayet ettiği şey okulla sınavı birlikte götürememektir. Okulda harcanan zamanın sınava odaklanmak konusunda zorluk çıkardığını düşünürler. Bu açıdan bakıldığında okul olmadan çalışılabilecek koskoca 15 gün var elimizde. Ama bu koskoca 15 gün plansız bir şekilde geçirildiğinde maalesef çok hızlı geçiyor.

O yüzden ara tatilde çalışma düzeninizi kurarken ilk önce plan yapın. Bu güne kadar çözdüğünüz
denemeleri teker teker inceleyin, hangi derslerin hangi konularında eksikler varsa tespit edin. Denemeler dışında, daha önce çalıştığınız konularda sizi çok tatmin etmeyen çalışmalarınızı bulun ve bu konuları da not edin.

Bu tatilde daha önce çalıştığınız ve hala eksiklerinizin olduğunu düşündüğünüz konuları tamamen halletmeye çalışın. Tabii bunun yanında yeni konulara da bakmayı ihmal etmeyin. Genelde program yaparken ortaya çıkan karışıklık TYT konularına mı yoksa YKS konularına mı ağırlık verileceği konusunda çıkıyor. Bazı öğrenciler için bu tatil süreci YKS konularına başlama ve hız verme anlamı taşıyor. Ama senin TYT ile ilgili önemli eksiklerin varsa, daha önce çalıştığın konular bile hala senin için bir soru işareti ise, bu tatili bu sorunları çözmek için kullanman YKS çalışmandan daha önemli. Ama TYT’de önemli yol katettiysen eksiklerini halletmenin yanında YKS’yi de tatil programına dahil etmen konusunda herhangi bir sıkıntı olmaz.

Peki bunları nasıl bir düzende yapacaksınız? Önünüzdeki 15 günü sadece ders çalışarak geçirmeyin. Çünkü bu bir tatil. Dinlenmek ise bir tatilin en önemli parçası. O yüzden tatilinizin bazı günlerini tamamen boş bırakın. Boş bırakacağınız gün sayısını belirledikten sonra ‘Doğru Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?’  yazımızın ışığında kendinize bir program hazırlayın. Okulun olmamasını fırsat bilerek bazı günler, daha önce denemediğin çalışma saatlerine çıkmaya çalışın. Ortalama 6 saat çalışan bir öğrenciysen, bu tatilin iki üç gününde 8 saati görmek için uğraş. Kendi sınırlarınızı zorlamayı bilin. Kendinizi aşmayı öğrenin. Tatildeki ilk ders çalışma gününüze bir deneme ile başlayın. Tatilin son günü de bir deneme çözün. Tatil dönemini verimli geçirip geçirmediğini deneme verileri ile somut olarak görmek tatilden sonraki süreci de yönetmek için size fikir verecektir.

H. Ali
Eğitim Danışmanı / Psikolojik Danışman

Leave a Comment