Aralık Ayı Net Düşüşleri ve YKS İçin Tavsiyeler
Merhaba inekle velisi , öğrencileri ve inekle öğretmeni. Umarım hepiniz çok iyisinizdir. Bu yazımda sizlere aralık ayında yapılan denemelerdeki net düşüşleri neden olur, bu net düşüşleri nasıl giderilir, kaybolan çalışma motivasyonu nasıl toparlanır sizlere bunlardan bahsedeceğim.
Öncelikle değinmemiz gereken ilk husus aralık ayındaki net düşüşünün neden olduğudur bunun cevabı aslında çok basittir aralık ayı yorulma ayıdır. Yaz aylarından itibaren YKS için çalışmalara başlayıp kasım ve aralık aylarına gelindiğinde öğrencide bunalma, beklediği netlere ulaşamama sonucu motivasyon düşüklüğü yaşanır. Bu motivasyon düşüklüğü ve yaz aylarından itibaren sıkı bir tempo ile çalışmanın sonucu olarak öğrencide buhran, yorulma dönemi başlar. Öğrencinin kaybetmiş olduğu bu motivasyon yüzünden derslere odaklanamaz ve umutsuzluk ruh hali hakim olur bu sebeple de aralık ayında net artışı durur ya da net düşüşleri ile karşı karşıya kalırız. Peki bu motivasyon, çalışma azmi nasıl geri kazanılır?
Aralık ayı YKS için en belirleyici olan aydır. İlk olarak yapılması gereken en önemli şey umutsuzluk hissinden arınıp net artış ve düşüşlerinin ya da net artışı olmayıp netlerdeki sabit kalmanın daha sınava yedi ay varken çok normal olduğunu kabullenip kaygılanmadan istikrarlı bir şekilde sınava çalışmaya devam etmektir. Kaygılanmadan sınava kaldığınız yerden çalışarak istikrarınızı devam ettirerek aralık ayının size getirilerini kabul edip aralık ayının hedefiniz için en önemli basamaklardan biri olduğunu sakın unutmayın. Çalışmalarınızı buna göre değerlendirin. Aralık ayındaki çalışmalar sizi hedefinize götürecek
altın bir basamaktır bunu düşünerek motivasyonunuzu ve çalışma azminizi geri kazanmalısınız.
Hem yorulma ayı hem de aynı zamanda altın basamak olan Aralık ayında neler yapılmalıdır? Bu ayda yapılan geçmiş ayların analizi ve eksik kapatmalar aralık ayının en temel unsurunu oluşturur. Yapmanız gereken en önemli şey analizdir. Aralık ayına kadar hangi konuları öğrendiğinizi nerelerde eksiklikleriniz olduğunu ve daha çalışmadığınız çalışmanız gereken konuları belirleyip sistematik bir şekilde hem eksikliklerinizi kapatarak hem yeni öğrenmeniz konuları öğrenerek hem de öğrenmiş olduğunuz konuları unutmamak adına bol bol soru çözerek pekiştirmeniz gerekir. Aralık ayında yapılan en büyük hatalardan bir diğeri de hala AYT’ ye başlamamaktır. AYT’ ye başlamadıysanız en kısa sürede başlamanız gerekir.
Çünkü AYT müfredatı oldukça ağırdır. Tam anlamıyla oturtturabilmeniz bol bol soru, bol bol branş ve genel deneme çözmenizle olacaktır. Bu yüzden aralık ayına kadar AYT’ ye başlayıp ağırlık vermediyseniz artık TYT ile birlikte AYT’ ye de ağırlık vermeniz hiç başlamadıysanız başlamanız gerekir. Aralık ayıyla birlikte haftada en az bir defa konularınız eksik olsa dahi TYT denemesi çözmeniz gerekir çünkü hangi konularınız eksik hangi konularınız oturmuş tam anlamıyla görmeniz ve sınav rutini oluşturabilmeniz gerekir.
Bunun içinde yapmanız gereken şey haftada bir genel TYT denemesi çözmektir. Aralık ayında yapmanız gereken son husus ise her ne olursa olsun çalışmalarınızın sonucunda dinlenmeyi , kendinize zaman ayırmayı ve kendinizi tebrik etmeyi unutmayın. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılıp hedefinizden şaşmayın. Yılmadan çalışın. Aralık ayını kendiniz için en verimli halde geçirin. Unutmayın ki her kışın sonu bahardır. Başka yazılarda görüşmek üzere. Hepinize verimli çalışmalar, umutlu yarınlar diliyorum. Her ne olursa olsun asla pineklemeyin hep inekleyin!
Elifnur Yılmaz
8.12.2021