Disleksi Nedir?

Disleksi temelde bir öğrenme güçlüğüdür. İnanılanın aksine bir tür zekâ geriliği değildir, disleksik bireyler de disleksik olmayan bireylerle aynı zekâya sahiptir fakat disleksik bir birey diğerlerine nazaran okuma ve yazma konusunda bazı problemler yaşar. 

Okuma yaparken veya yazı yazarken dil ve harfler ile sorunlar yaşayabilirler. Dikkatlerini toplamakta veya hafızalarıyla ilgili problemlerle karşılaşabilirler. Ne yazık ki bu belirtileri gösteren veya göstermeyen disleksik bireyler eğitim hayatları boyunca herhangi bir şekilde fark edilmeyebiliyor. 

Bu meseleyi apaçık bir şekilde konuşup tartışmak disleksik bireylere yönelik önyargıyı yenmemizi sağlar. Onların bu öğrenme güçlüğüne karşın kendilerini herkes gibi geliştirmelerine de önayak olur. Aynı şekilde disleksik bireyler en iyi okullarda göze çarpabilir ve bu konuda deneyim/bilgi sahibi bir öğretmen durumu fark edip müdahalede bulunur. 

Öğretmeninden ve ailesinden aldığı destek ile öğrenme güçlüğü yaşayan bir öğrenciye farklı bir eğitim planı çizilir. Gerek disleksik bireylere özel eğitim veren kurumlarda gerekse bulunduğu okulda imkân sağlanabiliyorsa devam eder. Böylece eğitimden mahrum kalmamış olur. Bir disleksik bireyin okuma yazmada güçlük çekmesi onun herhangi bir meslek edinemeyeceği veya eğitimine devam edemeyeceği anlamın gelmediğini görüyoruz. Elbette birbirinden çeşitlilik gösteren disleksi türleri de vardır ve her biriyle farklı bir yolla mücadele edilir. Ancak kişinin çevresindeki bireylerin ve bu güçlüğü fark etmenin önemini bir kez daha anlıyoruz.

Berkay Şerbetci

11.01.2023
Leave a Comment