Geleceğin İnsan Modeli: T–İnsan
Merhaba sevgili inekle Blog Okurları! Ben sözel ders öğretmenlerinden Nefise Esra Yıldırım. Bu yazımda, hızla gelişen ve dönüşen bir dünyada T-insan olmanın öneminden bahsedeceğim.
Dijitalleşen dünya ile teknolojinin iyice hayatımıza yerleştiği bir yere doğru evriliyoruz. Çağları hangi isimle adlandırırsak adlandıralım geleceğin belirsizliği herkesi ürkütüyor. Ayrıca dijitalleşen çağa ayak uydurabilmek adına kendimizde yerleşik olan tüm ön yargılarımızı, mekân algılarımızı yıkıp; yerini daha uygun olanlarla değiştirmemiz gerekiyor.
Özellikle her şeyin hızla değişiyor olması: Kariyer ve iş olanaklarını, para kazanmayı, mutlu olmayı her zamankinden daha da karmaşık hale getiriyor.
İşte tam da burada karşımıza çıkıyor T-İnsan modeli. Geleceğe uyum sağlamanın yegâne yolları arasında bu model. Özellikle ‘’Geleceğe nasıl hazırlanmalıyım?’’ sorusuna yenilikçi bir bakış açısı getiren bu modeli gelin biraz daha yakından inceleyelim.
T-İnsan modeli Leonardo Da Vinci’nin altın oranından esinlenerek dijitalleşen dünyaya insanın nasıl ayak uydurabileceğini ortaya koyuyor. ‘’Yarının işini yarına bırakma’’ mottosuyla ortaya çıkan T-İnsan modeli ‘’Bir şeyin her şeyini ve her şeyin de bir şeyini’’ ifade ediyor.
Hızla gelişen dünyada meslekler de olduğundan daha farklı hale bürüneceğinden insanların bu yeni mesleklere uyum sağlamaları için T-insan modeli oldukça önem arz ediyor. Yani dikeyde uzmanı oldukları becerilerini, yatayda her türlü modelde sunabilecek bir insan modelinden bahsediyoruz. Düşünmesi bile çok heyecan verici.
Kısacası T-insan; öğrenmeyi öğrenmemiz gerektiğini savunan, geleceğimizi tasarlamamızı sağlayan ve değişimlerle nasıl başa çıkmamız gerektiğinden bahseden bir modeldir. Çünkü önemli olan değişime nasıl ayak uydurduğumuzdur.
Zekanın ölçütü değişim kabiliyetidir.
-Albert Einstein-
Bu yazımda siz sevgili okurlarımıza T-insan olmaktan bahsettim, bir sonraki yazımda tekrar görüşmek üzere. 😊
Nefise Esra Yıldırım
02.04.2023