Tarihe Geçen Kadınlar: Sabiha Gökçen
Merhaba sevgili inekle Blog Okuyucuları. Ben inekle sayısal öğretmenlerinden Kübra. Bugün itibariyle sizlerle çok heyecanlı olduğum bir seriye başlayacağız. Bu serimizde yaşadıkları toplumda karşılaştıkları manipülasyonlara, ayrımcılıklara rağmen hep dik durarak farklılık yaratan ve hayallerinin peşinden koşan, tarihe adını altın harflerle yazdırmış kadınlardan bahsedeceğiz. İlk bölümümüzdeki kadınımız Sabiha Gökçen. Hadi başlayalım! 😊
Sabiha Gökçen Kimdir?
Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından biri olan Sabiha Gökçen 1913 yılında Bursa’da doğdu. Erken yaşta babasının ve annesinin ölümü üzerine abisi tarafından büyütüldü. Atatürk’e ulaşıp okuma isteğini ileten Sabiha, Atatürk tarafından evlat edinilmiş ve okumak üzere Ankara’ya gitmiştir. Sabiha, Çankaya İlkokulu, bugün ismi Robert Lisesi olan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve Üsküdar Amerikan Lisesi’nde eğitim gördü. Rahatsızlığı nedeniyle öğrenimini yarıda kesip Heybeliada ve Viyana’da tedavi gördü. Fransızcasını geliştirmek için bir süre Paris’te bulundu. 1934 yılında soyadı kanunun çıkarılmasıyla Atatürk tarafından Sabiha’ya Gökçen soyadı verildi.
Havacılık Hayatı
Sabiha Gökçen, 1935’te Türkuşu’nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden etkilenerek havacılığa ilgi duydu. Atatürk’ün de destek vermesi ile 1935’te Türk Hava Kurumu‘nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi. Gökçen’in, uçuş eğitimde gösterdiği başarılardan dolayı, Atatürk kendisine şunları söyledi: “Beni çok mutlu ettin… Şimdi artık senin için planladığım şeyi açıklayabilirim… Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın… Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi? Şimdi derhal harekete geçerek seni Eskişehir’deki Tayyare Mektebi’ne göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin.”
Atatürk’ün vefatından sonra Gökçen, kadınların orduda görev yapmasına ilişkin yasa çıkmadığı için ordudan ayrıldı. Türkkuşu Uçuş Okulu’na başöğretmen tayin edildi ve 1955’e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü. Türk Hava Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Hayatı boyunca toplam 22 değişik hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçtu. Son uçuşunu 1996’da 83 yaşında iken Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde Falcon 2000 uçağıyla yapmıştır. “Kartallar Toplantısı”nın onur konuğu olarak katıldığı Maxwell Hava Üssü’ndeki törende “dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri” seçildi. Bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı oldu.
Sabiha Gökçen 22 Mart 2001 tarihinde Gülhane Askerî Tıp Akademisinde 88 yaşında kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.
Bu bölümümüzde Türk tarihinin önemli kadınlarından Sabiha Gökçen’in hayatına yolcculuk yaptık. İlkleri başaran, gurur kaynağı kadınların hayatları hakkında bilgi sahibi olmak için serimizi takipte kalmayı unutmayın. inekle Blog’la kalın! 😊
Kübranur Aktan
14.11.2023