inekle Kariyer Yolu-Diş Hekimliği

Merhaba inekle Blog Okurları, ben sayısal ders öğretmeni Selin Funda Özbay. Bu ay İnekle Kariyer Yolu köşesinde birlikteyiz. Bugün sizlerle birlikte diş hekimliği nedir, hakkında konuşacağız. Bölümün öğrencilik dönemini, lisans hayatı bittikten sonra seçebileceğiniz yolları ve bölümümüzde sıklıkla kafa karışıklığı yaratan “uzmanlık-doktora farkı”nı anlatacağım. Hazırsanız başlayalım!

Diş hekimliği, ağız ve diş sağlığını inceleyen, teşhis eden, tedavi eden ve bu alandaki hastalıkları önlemeye yönelik çalışmalar yapan bir meslektir. Diş hekimleri; diş, diş etleri, ağız mukozası, çene ve eklem problemleri gibi konularla ilgilenir; teşhis ve tedavi ederler.

Diş hekimliği lisans eğitimi süresi beş yıldır. İlk iki sene anatomi, fizyoloji, biyokimya gibi “temel bilimler” dediğimiz, tıp fakültesiyle hemen hemen aynı olan dersleri alırken, üçüncü sınıfta ortodonti, periodontoloji gibi “klinik bilimler” denilen, meslek hayatımızda direkt kullanacağımız bilgileri öğreniriz. Üçüncü sınıfın ikinci döneminde başlayan staj sürecimiz dördüncü ve beşinci sınıfta da devam eder.

Benim okuduğum Ankara Medipol Üniversitesi’nde (İstanbul Medipol’de de aynı sistem geçerli) diş hekimliği öğrencileri ilk iki sene tıp fakültesi ile ortak eğitim görmekte, bunun yanında “preklinik” dediğimiz ekstra laboratuvar dersleri ve bu laboratuvar derslerinde ihtiyacımız olan teorik dersleri de alırlar (İlk sene laboratuvarda sabundan diş yaparken, teorik morfoloji dersinde dişin yapısını, boyutlarını, morfolojik özelliklerini öğreniyoruz). Tıp fakültesiyle kurul sistemimiz ortak olduğundan diş hekimliğinden tıp fakültesine geçiş yapılıyor fakat tıp öğrencileri bizim tüm derslerimizi almadığından tıptan diş hekimliğine bu şekilde bir yatay geçiş söz konusu değil.

Peki, gelelim lisans sonrası döneme. Mezun oldunuz, şimdi neler yapabilirsiniz? Öncelikle özel bir klinikte çalışabilirsiniz veya kendi kliniğinizi açabilirsiniz. Devlet hastanelerinde çalışmak isterseniz kuraya katılabilirsiniz. Ben kendimi daha çok geliştirmek, mesleğimde ilerlemek istiyorum diyorsanız iki seçeneğiniz var; doktora veya uzmanlık.

Uzmanlık nedir, bundan başlayalım. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS)’na giren hekimler, bu sınavda aldıkları puan doğrultusunda tercih ettikleri uzmanlık eğitimine başlarlar ve bu eğitim sonunda “uzman” unvanı alırlar. Uzmanlık eğitimini bitirmiş kişiler akademisyen olabilir ve/veya klinikte hasta bakabilir.

Doktora eğitimi ise okulların açtığı kadro doğrultusunda hekimlerin okullara başvuru yapmasıyla başlar. Uzmanlıkta pratik ön plandayken doktorada bilimsel çalışmalar öne çıkar. Süreleri, maaş alma gibi durumlar da bu iki eğitim arasında farklılık gösterir. Doktora eğitimi sonunda kişiler “doktor” unvanı alırlar. Yine uzmanlıktaki gibi, akademisyenlik veya klinik alanlara yönelebilirler.

Yani diş hekimliği yalnızca dişlerimizi tedavi eden diş hekimlerinden ibaret değildir. Bu bölümün mezunlarının da farklı alternatifleri mevcut. Belirtmekte fayda var; diş hekimliği okumak oldukça yoğun, yorucu ve çoğu kişi için yıpratıcı bir süreçtir, gerçekten sevmiyorsanız, istemiyorsanız tıpkı diğer bölümlerde olduğu gibi tercih etmemenizi öneririm.

Selin Funda Özbay

12.11.2023

Leave a Comment